пʼятниця, 13 травня 2011 05:00

Заніс могорич та 300 доларів начальнику паспортного стола

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Закарпатці шукають в архівах документи, що підтверджують їхній зв'язок з Угорщиною. Надсилають до Будапешта. Там приймають рішення про надання угорського громадянства. Від українців надійшли до семи тисяч заяв, повідомляють інтернет-ресурси.

24-річна Емілія подала документи в Генеральне консульство Угорщини в Ужгороді.

— Шукали підтвердження, що моя бабуся була угорка. Подавали її свідоцтво про народження, шкільний табель угорської школи. У консульстві сказали, питання про громадянство вирішують три місяці. Але треба знати угорську. Це дасть мені можливість отримати дозвіл на роботу в Угорщині. Легше буде її знайти і в будь-якій іншій країні Євросоюзу. В Ужгороді працюю медсестрою за 1300 гривень.

На Закарпатті чимало людей мають статус закордонних угорців — так званий "зелений паспорт". Він дозволяє отримувати Шенгенську візу без запрошення.

64-річний Микола Павлович із Ямпільського району Вінниччини має два громадянства: України та Молдови.

— Я родом із містечка Отач у Молдавії. Ще як малим був, батьки переїхали на Вінниччину до діда й баби по маминій лінії, — каже. — Всігда считав себе українцем. Після строїтєльного факультету поїхав на роботу в Кишеньов. 1989-го, коли Союз почті розпався, можна було вибрати, гражданіном якої держави хочеш бути. Жінка порадила взяти молдовський паспорт, бо з ним легше поїхати за кордон. Ми з братом подалися на заробітки до Польщі, Росії. Потім працював на будівництві. Прийшов час рішати із пенсією. В Україні виходило більше. Написав заяву в паспортний стіл, що потєряв паспорт, і заніс могорич та 300 доларів начальнику паспортного стола. Оформив. Отримую 1250 гривень пенсії. Років зо два тому мене пригласили на зустріч з однокласниками в Молдову. Дівчина, в яку я колись був влюбльонний, оказалася начальницьою соціальної служби. Питає, чого не оформив пенсію в них. Каже, ти документи принеси. То там у мене пенсія десь 780 гривень виходить. Гроші начисляють на банківську карточку.

Яке отримати найпростіше:

1. Російське. Можуть набути громадяни колишнього СРСР, які бодай нетривалий час жили на території теперішньої Росії й можуть це підтвердити. Чи не 90% громадян України могли би претендувати на російський паспорт.

2. Румунське. Потрібно надати докази, що предки були громадянами Румунії. Між 1918–1944 роками сучасна Чернівецька область та південь Одеської належали до Румунії.

3. Угорське. Процедура подібна до румунської. Йдуть розмови, що невдовзі під неї підпадатимуть жителі українського Закарпаття. Угорці вимагатимуть знання мови.

4. Болгарське. Його можуть надати українцям, які документально підтвердять своє болгарське або гагаузьке походження. Діє не "принцип землі", а "принцип крові". Люди купують свідоцтво про народження з "правильною" національністю.

 

Що дає громадянство Росії?

не потрібно реєструватися в Росії або отримувати там дозвіл на постійне місце проживання;

безвізовий режим із Ботсваною, Марокко, Шрі-Ланкою, Таїландом, В'єтнамом, Філіппінами, Колумбією, Венесуелою, Бразилією й Аргентиною.

Що дає громадянство Європейського Союзу (Болгарія, Румунія, Угорщина)?

право на ПМП та роботу в будь-якій країні Євросоюзу;

безвізовий режим із ЄС, Японією, Канадою, Новою Зеландією, країнами Північної Африки та Латинської Америки;

коротка реєстрація в інтернеті для поїздки до США та Австралії.

 

Зараз ви читаєте новину «Заніс могорич та 300 доларів начальнику паспортного стола». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі