четвер, 20 вересня 2012 05:30

"Загрози" тероризму перетворяться на утиски свобод

Опубліковано розпорядження Кабміну "Про інформаційно-роз'яснювальні заходи у сфері боротьби з тероризмом". Силовиків зобов'язали більше розказувати про цю боротьбу громадськості, а також не допускати поширення матеріалів із закликами до повалення влади, розпалювання етнорелігійної ворожнечі та дискримінації.

Це рішення уряду треба виконувати законно й неупереджено. По-перше, не можна, щоб боротьба з розпалюванням ворожнечі була вибірковою, спрямованою лише проти опонентів влади. Хай силовики звернуть увагу на чиновників і симпатиків Партії регіонів, яких журналісти щотижня ловлять на образливих висловлюваннях щодо української мови, історії, церкви, закликах до придушення опозиції.

По-друге, протидія тероризму не повинна зводитися до профанації. Бо лише керівники держави заявляють про терористичну загрозу, майже щоразу їх спростовують спецслужби. У листопаді 2011-го президент Янукович нажахав суспільство новиною про "масову скупівлю зброї для нападу на владу". Натомість Служба безпеки України зауважила, що й гадки про це не має. Досі не знайдені ані ті підпільні арсенали, ані їх скуповувачі.

Під виглядом боротьби з тероризмом та екстремізмом, режим тишком запроваджує тотальний контроль над громадянами. Це і звуження прав на масові заходи, і проштовхування драконівських законів щодо поширення "наклепницької інформації", і "паспортизація" власників мобілок, якими є практично все населення країни віком від 12 років.

Заклики до боротьби з тероризмом супроводжують утиски свобод громадян. Тож влада, нарешті, має пояснити суспільству: від кого конкретно виходять ці таємничі терористичні загрози? Народ має право дізнатися, на що витрачаються "антитерористичні" мільйони?

Зараз ви читаєте новину «"Загрози" тероризму перетворяться на утиски свобод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі