четвер, 09 липня 2020 07:11

За життям чиновників стежитимуть

Національне агентство з питань запобігання корупції слідкуватиме за способом життя чиновників. Вивчатимуть, чи відповідає воно задекларованим доходам. Це допоможе виявити держслужбовців, які показали скромні заробітки, а користуються дорогими автомобілями, купують маєтки, отримують коштовні подарунки, кажуть у відомстві.

"Відтепер Україна серед шести держав, що аналізуватимуть спосіб життя. Випадки, коли чиновник заробляє 10 тисяч, а їздить на "Мерседесі", фіксуватимуть не тільки журналістські розслідування. Їх встановлюватимуть на державному рівні", — говорить голова агентства 38-річний Олександр Новіков.

Братимуть до уваги інформацію в медіа, повідомлення від громадян, організацій та з інших відкритих джерел. Невідповідність між рівнем життя і доходами буде підставою для повної перевірки декларації чиновника.

— Механізму перевірки не вистачало, — каже антикорупційний експерт Олександр Лєменов, 30 років. — Раніше інформацію з електронного реєстру декларацій чиновників зіставляли з іншими базами даних. Так виявляли порушення. Нововведення розширить можливості перевірки. Ефективність побачимо після застосування на практиці. Ключовий ризик — гальмування моніторингу через політичний тиск. Хоча це й малоймовірно.

Зараз ви читаєте новину «За життям чиновників стежитимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі