вівторок, 14 травня 2019 07:45

За голову Антикорупційного суду голосували тричі

Автор: unian
  Новообрана голова Вищого антикорупційного суду Олена Танасевич торік захистила ­дисертацію і здобула ступінь кандидата юридичних наук
Новообрана голова Вищого антикорупційного суду Олена Танасевич торік захистила ­дисертацію і здобула ступінь кандидата юридичних наук

Вищий антикорупційний суд очолила суддя з Харкова 37-річна Олена Танасевич. Отримала 23 голоси суддів установи із 38 на таємному голосуванні. За іншу кандидатуру Ольгу Саландяк віддали 10. П'ять суддів не підтримали жодного кандидата.

Місяць тому президент Петро Порошенко призначив суддів Вищого антикорупційного суду України. 11 квітня вони склали присягу. Установа зможе запрацювати на початку осені. Розглядатиме справи, що розслідує Національне антикорупційне бюро. Новообраним суддям передадуть понад 200 справ, що перебувають у судах першої інстанції.

Олена Танасевич була суддею в Печенізькому районному суді Харківщини. Минулоріч захистила дисертацію і здобула ступінь кандидата юридичних наук. Вільно володіє англійською. Освіту здобувала спочатку в Харківських педагогічному університеті та юридичній академії. Працювала юристом і помічником судді. Присягу судді склала 2012-го.

Чоловік голови Антикорупційного суду Михайло має бізнес у сфері сонячної енергетики. У власності родини три автомобілі: "Пежо 107" 2012 року, "Сангйонг" 2006-го та "Деу" 2005 року. Зар­плата Танасевич 2018-го становила майже 246 тис. грн за рік, а її чоловіка — 1,1 млн грн. Ще 360 тис. йому повернули боржники. Суддя торік узяла кредит у Приватбанку на 203 тис. грн. Подружжя володіє квартирою на 56,7 кв. м і двома ділянками на 10 і 12 "соток" у Харкові. Мають у власності або користуванні 20 великих ділянок землі у Запорізькій і Харківській областях. Виховують сина Серафима.

— Зарплата на попередній посаді передбачена законом, дорівнює винагороді суддів апеляційної інстанції. Землю вказано в декларації. Вона пройшла перевірку Нацагентством із питань запобігання корупції, — говорить Танасевич.

— Голосували тричі, доки більшістю не обрали Олену Танасевич. Нова команда суддів не могла одностайно визначитися. Це свідчить про реальний вибір, а не узаконення розпорядження зверху. За результатами рейтингу Танасевич отримала найвищу позицію. Компрометовних фактів ми за нею не знаходили, — каже експерт Центру протидії корупції Анастасія Красносільська, 34 роки.

— Ми отримали достатньо притомний склад суддів нової установи. Серед них немає когось із очевидними фактами недоброчесності. Далі потрібно обрати голову апарату суду. З кандидатурою мають визначитися 17 травня. Голова матиме доступ до призначень усере­дині апарату. Бувало, секретну інформацію по справах НАБУ зливали їхнім фігурантам. Тоді йшлося саме про працівників апарату.

Зараз ви читаєте новину «За голову Антикорупційного суду голосували тричі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі