четвер, 23 грудня 2010 03:00

З курінням треба боротися п'ятьма заходами

— Ситуація з рівнем куріння в Україні приблизно відповідає середньоєвропейській. Але важлива динаміка: доля курців в Європі стрімко знижується. Останніми роками кинули палити 22 проценти європейців. У нас ця цифра становить лише 9 відсотків, — пояснює 53-річний Костянтин Красовський, завідувач сектору з контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров'я.

Українці відрізняється від європейців тим, що наші жінки курять менше — 9% проти 20%.

— Але в Україні звичка курити дуже модна, — каже Красовський. — У нас 39 відсотків курців почали щоденно курити в 15–17 років, а 15 процентів — раніше 15 років.

Існує комплекс заходів із боротьби з курінням, рекомендований Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Перша міра — підвищення акцизів на тютюнові вироби. Діє одразу ж. Але її треба закріпляти іншими заходами, інакше люди згодом знову будуть повертатися до цигарок. Друга міра — створення служб допомоги у припиненні паління. В Україні їх майже немає. Третя міра — повна заборона реклами цигарок. Верховна Рада нарешті ухвалила в першому читанні такий законопроект. На рівень куріння він подіє не одразу, але довготривалий ефект від цього добрий.

Ще одна міра — звільнення робочих і громадських місць від тютюнового диму. Тоді курити стає просто незручно. П'ята міра — інформування людей про наслідки куріння. Найрентабельніше друкувати попередження на пачках. В Україні з наступного року повинні були з'явитися кольорові попередження. Але Кабмін відмовився від цього.

Із 2005 року в Україні вшестеро зросли акцизи. Заборонили деякі види реклами, усе більше забороняють курити в громадських місцях, наприклад, у поїздах. Завдяки комплексним діям за п'ять років щоденне куріння знизилося з 37 до 26 процентів, а загальний рівень куріння — з 41 до 29. Але решту мір влада, на жаль, не підтримує. Немає центрів допомоги курцям. Люди не отримують поради лікарів, тому поширеність куріння наступного року може знову зрости.

Зараз ви читаєте новину «З курінням треба боротися п'ятьма заходами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі