вівторок, 22 липня 2008 15:49

Восени вартість житла в Україні зросте

Рада директорів Будівельної палати, що об"єднує найбільших забудовників житла, надіслала відкритого листа керівництву країни. У ньому йдеться: через ускладнення умов кредитування сталося різке зниження темпів будівельних робіт, зменшення кількості угод на купівлю нерухомості. Це може призвести до фінансово-економічної кризи.

Будівельники хочуть, щоб Національний банк і Кабінет Міністрів провадили гнучкішу кредитну політику.

Заступник директора агентства нерухомості "Планета Оболонь" Тетяна Леоненко, 39 років, каже, що обмеження кредитування вплинуло на зниження придбання житла. Адже дві третини квартир купують у кредит. Навіть багаті люди, які можуть одразу заплатити всю суму, воліють за краще робити це поступово.

У червні кількість заявок на купівлю житла знизилася на 20%, а в липні нерухомість майже не купують. На це також вплинуло зменшення курсу долара та період літніх відпусток.

Однак у різке падіння цін на житло експерт не вірить.

— Нас лякають цим уже два роки, — зауважує Леоненко. — Але передумов немає. Адже вартість робочої сили та будматеріалів зростають. Будівельні кампанії не знижуватимуть цін. Швидше за все, менше будуватимуть. А це значить, що за деякий час виникне дефіцит житла. Восени його вартість зросте на три-п"ять відсотків.

Директор із маркетингу компанії SV-Development Володимир Степенко, 26 років, вважає, що криза житлового кредитування сталася через інфляцію та знецінення гривні. Уряд вжив заходів для зменшення інфляції, вилучивши з обігу значну грошову масу. А Нацбанк збільшив резервні фонди комерційних банків.

Відтак фінансові установи або припинили видавати кредити на житло, або суттєво збільшили ставки кредитування. Отож люди мають менше змоги купувати нерухомість. Більшість дрібних учасників ринку перебувають на межі банкрутства, низку об"єктів законсервовано.

Ціна житла в Києві — 2–2,5 тисячі доларів за квадратний метр

— Зараз реальна ціна житла в Києві — 2–2,5 тисячі доларів за квадратний метр, — зазначає експерт. — Знизять ціни ті, хто встановив їх вище цієї позначки. Решта заморозять будівництво. Але кризи на ринку нерухомості не буде. До кінця року ситуація стабілізується.

Економіст Віктор Лисицький, 62 роки, зауважує, що на кредитування, стан будівництва і вартість житла вплинула загальна фінансова ситуація у світі й Україні. Відбулося скорочення запозичень кредитів із-за кордону. НБУ запровадив жорсткіші вимоги щодо резервування коштів.

Але з іншого боку на ринок нерухомості в Україні впливає попит на житло. На квартирному обліку перебувають понад 12 млн черговиків. Обсяги збудованого житла менші від потреб.

До того ж останніми роками зростають реальні доходи населення — щорічно в середньому на 15–20%.

— У найближчі роки ціни на житло не знижуватимуться, — каже Віктор Лисицький. — Пройде час, люди пристосуються до обмеження кредитування і знайдуть якийсь вихід.

Зараз ви читаєте новину «Восени вартість житла в Україні зросте». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі