четвер, 23 червня 2011 06:45

"Злодіїв у законі посадили в одну в'язницю, хай воюють між собою"

Автор: фото з сайта www.cra.gov.ge
  Георгій Вашадзе: ”Найбільше опиралися реформам старі чиновники, які звикли заробляти на хабарах”
Георгій Вашадзе: ”Найбільше опиралися реформам старі чиновники, які звикли заробляти на хабарах”

Заступник міністра юстиції Грузії 29-річний Георгій Вашадзе розповідає про реформи в його країні.

Вам сприяли у кар'єрі родичі-чиновники?

— Жоден із моїх родичів не працює в державних структурах. Перед тим як стати заступником міністра, я працював головою територіального органу цивільного реєстру, пройшов кілька сходинок у Міністерстві юстиції.

У нас чимало посадовців приблизно мого віку. Президент Михаїл Саакашвілі добирав молоду команду, здатну мислити по-новому. Він залучив молодих людей із нерадянськими мізками, які раніше не крали. Сказав: "Працюйте, будуть успішні реформи, у вас зростатимуть прибутки разом із прибутками вашої країни". Багато хто відгукнувся.

Із чого почали боротися з корупцією?

— Зі стратегічного планування. Намалювали картину, якою ми хочемо бачити Грузію в майбутньому, визначили шляхи для втілення цих планів. Я був учасником команди, яка планувала.

Ми зламали корупційні схеми надання громадянам послуг державними установами. Запровадили нові послуги, які люди можуть отримувати безперешкодно й без хабарів.

Раніше в паспортних відділах, за які я відповідав, жоден документ не можна було отримати без хабара. Тепер для реєстрації за місцем проживання треба лише фото й посвідчення особи. Громадянин Грузії може з-за кордону через інтернет отримати новий паспорт за п'ять–сім днів.

Навіть стилістику офісів змінили. Раніше в маленьких кімнатах можна було домовитися про щось незаконне. Тепер у нас, як у банку — віконця прозорі, й ніхто не може за спиною вимагати або пропонувати хабарі. Громадяни самі дивляться за чиновниками.

Хто найбільше опирався реформам?

— Старі чиновники, які звикли заробляти на хабарах. Радянська професура, що могла телефонувати міністру і просити прилаштувати онука на тепле місце. Тепер цього нема, і вони не раді.

За часів СРСР кожен третій злодій у законі був грузин. Підприємці платили їм, щоб не зруйнували або не відібрали бізнес. На вулиці годі було залишити машину — або вкрадуть усю, або дзеркала чи покришки познімають. У мого родича тричі крали автівку. Врешті він ставив авто під вікном будинку, прив'язував його до руки — і так спав. Коли крали машину, поліція казала, що знайти її не зможе, й радила звертатися до криміналу. Постраждалий шукав когось у в'язниці, хто побалакав із злодієм у законі, а той називав ціну за повернення. Платив стільки-то тисяч доларів — і машину повертали. Це була справжня мафія. Було два варіанти — повільно це вичерпати або відразу знищити. Ми обрали другий. Понад 70 злодіїв у законі сидять за ґратами. Раніше вони були в різних в'язницях і там керували. А ми посадили всіх в одне місце, хай воюють між собою.

До Саакашвілі було десь сім тисяч громадян за ґратами, а зараз 23 тисячі. Ми побудували нові в'язниці. Вони у нас на рівні тризіркових готелів: четверо-п'ятеро в одній камері, є душ, хороша їжа, вигоди.

Які зміни відбулися в матеріальному плані?

— Сім років тому внутрішній валовий продукт становив близько 1000 доларів, а тепер — 3700. Зарплати в державному секторі раніше були 15–60 доларів, зараз — 500–600. Це фактично ті гроші, що йшли до кишень злодіям. Ми всемеро збільшили бюджет.

Зараз ви читаєте новину «"Злодіїв у законі посадили в одну в'язницю, хай воюють між собою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі