пʼятниця, 30 листопада 2012 06:45

Влада ризикує не знайти інвестора для газового термінала

Голова Держагентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів підписав угоду про спільне управління консорціумом із будівництва термінала зрідженого газу з нібито представниками іспанської компанії "Гас Нечерал Феноса". На підписанні були прем'єр України Микола Азаров та міністр енергетики Юрій Бойко. Наступного дня іспанська компанія заявили, що не підписувала жодних угод з Україною й узагалі нічого не знає про термінал.

— Це скандал, бо на підписання була запрошена верхівка українського уряду, — каже голова Комітету енергетичної незалежності України Іван Надєїн, 30 років. — Спростування іспанцями своєї участі у проекті може підірвати довіру всіх потенційних інвесторів до ідеї термінала. Цей посил може використовувати основний противник будівництва — Росія. Адже термінал підриває монополію "Газпрому". Україна отримує козир у газових перемовинах із Москвою.

Цей скандал — або наслідок нехлюйства української сторони, або цілеспрямованої дискредитації ідеї термінала. Однозначно, хтось повинен відповісти за такий адміністративний провал.

Очевидно, з оголошенням початку будівництва дуже поспішали. Витратили кошти на розробку проекту (Владислав Каськів заявляє, що всю вартість проекту у 285 тисяч євро взяла на себе "Гас Нечерал Феноса". — "ГПУ".) Передбачалося, що держава має вкласти лише 10 відсотків коштів на будівництво термінала й отримати у власність його 25 відсотків. Але тепер може виникнути ситуація, що ніхто, крім України, не захоче профінансувати проект.

Термінал потрібен Україні. Він дозволить купувати газ там, де хочемо і не залежати від російських поставок. Термінал мав би давати до 10 мільярдів кубів газу на рік і стати одним з оплотів нашої енергетичної незалежності. Для будівництва потрібні 856 мільйонів євро. Не так багато, враховуючи, що стільки ж Україна щомісяця платить за газ "Газпрому".

Зараз ви читаєте новину «Влада ризикує не знайти інвестора для газового термінала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі