четвер, 21 січня 2021 06:06

Влада провалила підготовку до вакцинації

Державне підприємство "Медичні закупівлі України" 30 грудня торік уклало договір про постачання 1,9 млн доз китайської вакцини "Коронавак" компанії "Сіновак Біотек". За китайську вакцину платитимемо $18 за дозу. Якби переговори з постачальниками почали вчасно, отримали б якіснішу за нижчою ціною. І вже почали б вакцинацію, вважає виконавчий директор благодійного фонду "Пацієнти України" 36-річна Інна ІВАНЕНКО:

— Державне підприємство "Медичні закупівлі України" вело переговори з кількома постачальниками. Подало пропозиції Мінохорони здоров'я. Те в ручному режимі обрало постачальника. Не пояснило обґрунтовано, чому так сталося. Україна купує вакцину, яка ще не пройшла третьої фази клінічних досліджень. З'являються дані з Бразилії, де її випробовують. Що її ефективність на рівні 50 відсотків. Якщо кінцевий показник буде менше 70, купівлю скасують, за договором. Вакцина "Пфайзер" коштує приблизно стільки ж. Але показала понад 90 відсотків ефективності.

Інші країни укладають домовленості з кількома виробниками.

— Щоб дати доступ до вакцини більшій кількості населення. Теперішні потужності не зможуть забезпечити весь світ одразу. Україна могла купити вакцину індійського виробника за 3 долари, а не 18. Ми зараз маємо один сумнівний і дорогий контракт.

Компанія "Сіновак Біотек" погодилася постачати вакцину тільки через харківську фірму-посередника "Лекхім", кажуть у Мінохоронздоров'я. Чому?

— За часів міністра Раїси Богатирьової (у 2012–2014 роках очолювала МОН. — ГПУ) ліки купували через фірми-прокладки. Ми не знаємо, за скільки "Лекхім" купує вакцину у виробника. Бачимо лише суму в 18 доларів, за яку продає Україні. Думаю, накручує відсоток і так заробляє. Недавно "Лекхім" заявив, що планує придбати у "Сіновак Біотек" ще близько трьох мільйонів доз. Потім пропонуватиме великим виробництвам за комерційною ціною, щоб ті вакцинували своїх робітників.

Уся кампанія з підготовки України до вакцинації — провал. МОЗ в особі міністра Максима Степанова намагається повернути вплив на закупівлю ліків. Степанов казав, що з травня веде переговори з різними виробниками. Якби це була правда, вже вакцинували би громадян. Інші країни влітку почали переговори, резервували потрібну кількість. Уся Європа вакцинується.

Коли більшість українців матиме таку можливість?

— Держава повинна дбати, щоб вона була доступна. Люди, які не належать до груп ризику, теж мають робити щеп­лення. Навряд це відбудеться цьогоріч. Вакцина має пройти реєстрацію перед появою в аптеках і приватних медичних закладах. Зараз тільки російська "Спутник V" подала документи в Україні. Ми нецікаві великим виробникам.

Російська вакцина може отримати реєстрацію в Україні?

— Керівником Державного експертного центру, який за це відповідає, призначили ставленика міністра охорони здоров'я Михайла Бабенка. Не виключаю реєстрації в ручному режимі.

Вакцинація українців почнеться в першому кварталі цьогоріч, сказав Степанов. Мова про 700 тисяч доз від "Сіновак Біотек". Встигнемо?

— Україна не готова починати. 24 грудня МОЗ оприлюднив так звану дорожню карту вакцинації. План нечіткий, написаний широкими мазками. Немає дат.

Чи є потужності для зберігання вакцини? Деякі потребують холодового режиму. Чи є транспорт для перевезення в регіони? Що робити департаментам охорони здоров'я, коли вакцина приїде? Де зберігати, як організовувати масову вакцинацію, де її проводити? Інші держави будують для цього спеціальні павільйони, переобладнують старі аеропорти і стадіони. У січні МОЗ тільки розпочало створювати навчальні програми для медперсоналу.

Які будуть етапи?

— У першу чергу вакцинуватимуть медичних працівників, які надають допомогу хворим на коронавірус. Літніх людей в інтернатних установах, військових.

Другий етап: медики, які лікують інших хворих, люди віком від 80 років, соціальні працівники.

Пізніше — люди від 65 років та з хронічними захворюваннями.

55 відсотків українців готові зробити щеплення від коронавірусу, якщо вакцина буде безкоштовною, 40 — ні, свідчило опитування групи "Рейтинг" наприкінці листопада торік.

— Міністерство мало розгорнути інформаційну кампанію для населення. Пояснювати, що таке вакцинація, чому потрібна. Цього немає.

Зараз ви читаєте новину «Влада провалила підготовку до вакцинації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі