вівторок, 07 грудня 2010 08:59

"Влада обійшлася з піприємцями неадекватно жорстко"

У ніч проти п'ятниці столична міліція перекрила вулиці, що ведуть до майдану Незалежності. Площу оточили кільцем. Під'їхали автобуси з бійцями спецпідрозділу "Беркут". Під їхнім наглядом кремезні чоловіки почали розбирати намети підприємців-протестувальників, які домагалися скасування Податкового кодексу. Людям дозволили забрати особисті речі. Потім наказали звільнити майдан. Усе тривало близько години.

— Дії влади неадекватні, — зауважує експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко, 44 роки. — Формально виконання своїх вимог підприємці добилися, якихось зрозумілих політичних гасел не висували. Збиралися вийти в понеділок на майдан і не вийшли. Отже, влада застосувала надмірну силу. Тим паче цього не потрібно було робити після того, як Янукович і Азаров почаювали в наметах і Податковий кодекс був заветований. Це свідчить про політичну некомпетентність тих, хто ухвалив таке рішення.

На якому рівні воно могло бути прийняте?

— Формальне пояснення влади зводиться до того, що було забезпечене виконання рішення Київського міськадмінсуду про заборону масових акцій на майдані. Але ці протести мали не тільки всеукраїнський, а й міжнародний резонанс. Тому рішення про демонтаж наметів могли прийняти тільки на найвищому рівні. Якщо ж будуть закиди владі, що вона діяла неадекватно, то це спустять на столичних чиновників.

Чому так брутально відібрали майно в мітингувальників?

— Інакше не вміють. Поліція усього світу діє не за допомогою переконання, а силовими методами. Але ж необхідності в таких брутальних діях нема. Можна було зачекати, доки протестувальники самі розійдуться. У крайньому разі лишилися б одиниці.

От у парку біля Верховної Ради уже кілька років стоїть намет. Ніхто його не чіпає, хоча є вимоги санітарії й пожежної безпеки.

Як розібрання наметів вплине на настрій підприємців?

— Ніяк. До Нового року серйозних протестів не буде — наближаються свята, стоїть холодна погода. Акцій слід очікувати ближче до початку весни.

Хто тоді долучиться до них?

— Ті, кого влада швидше дістане. Приводами можуть стати ухвалення Житлового кодексу чи пенсійної реформи. Може виникнути широкий народний протест, коли консолідуються різні суспільні прошарки.

Раніше влада намагалася посварити між собою території — Захід і Схід. Зараз хоче пересварити суспільні групи — підприємців, найманих працівників, бюджетників, пенсіонерів тощо. Але це складно й небезпечно. Якщо люди зрозуміють, що їх хочуть зіткнути лобами, то може бути зворотний ефект. Це сприятиме суспільній консолідації верств населення.

Зараз ви читаєте новину «"Влада обійшлася з піприємцями неадекватно жорстко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі