Ексклюзиви
четвер, 14 жовтня 2021 06:21

"Влада хоче все контролювати, а не боротися з корупцією"

Обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури знову провалили. Засідання комісії, яка мала це зробити, 9 жовтня не відбулося — не було кворуму. На збори не з'явилися троє членів, контрольованих Офісом президента, заявив голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін. Це Олена Бусол, Андрій Гуджал та Євген Соболь.

Попередній керівник спеціалізованої прокуратури Назар Холодницький написав заяву про звільнення у серпні торік.

Комісія з відбору кадрів у САП складається з 11 осіб — чотирьох представників ради прокурорів, яких раніше визначили, та сімох делегованих Верховною Радою. Наприкінці серпня четверо членів заявили про тиск.

Від прозорості обрання нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури залежатиме подальша підтримка України західними партнерами, наголосили посольства ЄС і США в Україні.

— На засідання не з'явилися одразу троє членів. Це скоординована позиція, — каже антикорупційний експерт Олександр Лємєнов, 32 роки. — Немає сумнівів, що вони домовилися. Навряд це не було погоджено Банковою. Самі вони просто не посміли б цього зробити. Владі вигідно мати залежного від неї антикорупційного прокурора.

Є виконувач обов'язків керівника САП Максим Грищук. Прокуратура нормально функціо­нує. Просто такий стан справ не може тривати вічно. Відсутність повноцінного керівника стане проблемою. Грищук не може підписувати підозри спецсуб'єктам (особа, яка крім обов'язкових загальних ознак має додаткові — передбачені для суб'єкта конкретного складу злочину. — ГПУ). Як наслідок — ці процесуальні документи має завіряти генпрокурор (призначається президентом за згодою Верховної Ради. — ГПУ). Тому голову САП треба обрати якнай­швидше і незалежним конкурсом.

Вочевидь, члени комісії й надалі блокуватимуть призначення або намагатимуться обрати максимально зручну для себе людину. Всіх таких викинули з конкурсу. Тому й намагаються блокувати.

Влада хоче контрольованості, а не боротьби з корупцією. Щоб на кожній посаді були її люди. Щоб через ті чи інші органи можна було доганяти своїх політичних опонентів — збивати їхні рейтинги, можливо, когось ув'язнити. Але це зловживання. Є базовий механізм стримання — поділ на три гілки влади: законодавчу, виконавчу й судову. А в нас хочуть, щоб усе підпорядковувалося президенту.

Західні партнери постійно наголошують, що призначення керівника САП відбувається врозріз із домовленостями. Це поза межами проєвропейського вектора.

Зараз ви читаєте новину «"Влада хоче все контролювати, а не боротися з корупцією"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути