середа, 16 січня 2013 00:00

Візи з Євросоюзом скасують нескоро

Екс-міністр закордонних справ Петро Порошенко заявляє, що Україна зможе підписати угоду про завершення першого етапу запровадження безвізового режиму з Євросоюзом на саміті Україна-ЄС 25 лютого цього року.

— Цей термін цілком реальний, — погоджується Олексій Коломієць, 50 років, президент Центру європейських та трансатлантичних студій. — Дорожня карта з надання безвізового режиму Україні поділена на кілька етапів. Передбачали, що вони будуть річними, але справа затягується. Закінчення першого етапу — це підготовка українського законодавства щодо міграції та захисту кордону. Тобто мають ухвалити деякі закони за європейським зразком. Це справді можуть зробити до 25 лютого. Тоді Україна перейде до другого етапу — застосування цих законів на практиці.

У березні Європарламент планує розглянути зміни до своєї візової політики з Україною. Там можуть розширити перелік категорій громадян, для яких віза буде безкоштовна. Це теж спрощення. Але ці зміни —  заохочення для України, щоб вона швидше змінювала законодавство.

Три роки тому наш уряд і президент мали чимало ілюзій щодо скасування віз. Мовляв, це станеться 2011-го, щонайбільше 2012-го. А візи існують досі. Зараз урядовці кажуть, що перемовини можуть завершити цього року, а наступного ми вийдемо на підписання угоди про безвізовий режим. Проте я маю сумніви, що це вдасться. Хіба що буде потрібно Європейському Союзу.

Скоро ЄС ухвалить нову міграційну та прикордонну стратегію. Ставлення до країн Східного партнерства (Україна, Білорусь, Молдова, Грузія, Вірменія та Азербайджан. — "ГПУ") може змінитися. Як у бік скасування віз, так і ускладнення перетину кордонів. Це залежить не від України, а від Євросоюзу.

Зараз ви читаєте новину «Візи з Євросоюзом скасують нескоро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі