вівторок, 15 квітня 2008 15:10

Виробництво олії можуть припинити

Вітчизняні олійно-жирові підприємства опинилися на межі зупинки через неможливість продати соняшникову олію. Про це попереджає асоціація "Укроліяпром" у листах до президента Віктора Ющенка та прем"єра Юлії Тимошенко.

Підприємці протестують проти запроваджених нещодавно обмежень на експорт олії. Згідно з урядовим рішенням, до 1 липня за кордон її можна продати 300 тис. т. Решту переробники мають  реалізувати на внутрішньому ринку. Таким чином у Кабміні намагаються знизити роздрібні ціни на олію. Здешевленню її сприятиме й нещодавнє підписанння меморандуму про порозуміння між урядом і виробниками та суб"єктами системи мережевої роздрібної торгівлі. Документ містить урядову вимогу до бізнесменів — не допускати необґрунтованого підвищення цін на соціальні продукти. Власне, це зрозуміти можна. Але рішення не продавати олію за кордон викликає багато запитань.

Справа в тім, що зменшення ціни на олію не призводить до значного збільшення обсягів споживання. Якщо молока, приміром, у день можна випити і склянку, й літр, то з олією ситуація інша. Це товар примхливий. Її не можна зберігати роками, як цукор, — з часом гіркне. Тому немає сенсу споживачам робити запаси.

Закупівельні ціни з недавніх 4,6 тисяч гривень за тонну впали на 500–600 гривень

Водночас в Україні олії виробляють у три-чотири рази більше, ніж споживають. Олійно-жирова галузь орієнтована на експорт. У світі є попит на таку продукцію. За обсягами продажу рослинного масла за кордон ми на третьому місці після Аргентини та Росії. Нині на внутрішньому ринку накопичилося стільки олійних запасів, що їх вистачить більш як на півроку споживання. Разом з тим, в країні зберігається 1,7 млн т соняшнику — з нього можна виробити ще 730 тис. т олії. До того ж немало соняшнику ще насіють. У вересні буде новий врожай. На внутрішньому ринку очікується справжня олійна повінь.

Куди це добро дівати після запровадження урядових обмежень, переробники не знають. Тому й вимушені зупиняти заводи. Коментуючи неофіційно ситуацію навколо запровадження квот на реалізацію олії за кордон, виробники стверджують: кабмінівські чиновники вирішили віддати експорт "своїм" структурам. А "чужих" примусити торгувати винятково на внутрішньому ринку за "обґрунтованими" цінами.

Схоже, від урядових санкцій втратять і селяни, які притримали насіння соняшника, щоб продати дорожче. Закупівельні ціни на нього з недавніх 4,6 тис. грн за тонну впали на 500–600 грн.

Зараз ви читаєте новину «Виробництво олії можуть припинити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі