Ексклюзиви
середа, 13 серпня 2008 15:18

Війна на Кавказі впливає на вартість нафти та бензину

За останній тиждень ціни на бензин в Україні впали на 10 коп. Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, 31 рік, пов"язує це із загальним падінням цін на нафту на світових ринках — до $115,2 за барель.

Він прогнозує, що за три тижні роздрібні ціни на світлі нафтопродукти знизяться в Україні на 8–9%. Тобто якщо нині 1 л бензину А-95 коштує 6,6 грн, то на кінець серпня він може подешевшати на 50–60 коп.

Експерт також відзначає, що від світових цін залежить і розмір експортного мита на російську нафту, що постачається в Україну. Із 1 серпня Росія підвищила його до рекордної позначки — $495,9 за тонну. Нафтові компанії переглядають ставку мита кожні два місяці, тому в жовтні вони можуть його знизити, якщо нафта й далі дешевшатиме.

Міністерство економіки пропонує ввести обмеження на вивіз із України світлих нафтопродуктів. Однак це практично не вплине на внутрішні ціни, оскільки експорт бензину не є значним.

— Вартість пального більше залежить від можливостей його імпорту в Україну, — каже Олександр Жолудь. — Якщо вітчизняні нафтопереробні заводи не задовольняють попит, то завжди є можливість закуповувати додаткову кількість бензину чи дизпалива. Тому експорт нафтопродуктів економічно невигідний.

Подешевшає й дизпаливо, але дещо пізніше

Зниження цін торкнеться й дизпалива, вважає експерт, але дещо пізніше. Адже нині тривають сільськогосподарські роботи й попит на нього значний. А з тонни нафти можна отримати приблизно однакову кількість бензину чи солярки. Тому вартість дизпалива в цей період вища за ціну бензину А-98.

У липні несподівано відразу на 7% упали обсяги імпорту нафти в Китай, що також впливає на зниження її вартості. Ця країна є другою у світі за споживанням "чорного золота". У США та інших розвинених країнах через високі ціни на паливо попит на нього знизився.

У зв"язку із війною в Грузії нафта подорожчала на $1,4 за барель. Воєнні дії в Південній Осетії можуть призвести до дестабілізації ситуації на Кавказі в цілому та зумовити перебої в поставках сировини із Каспійського регіону через Грузію. Кілька днів тому на турецькій ділянці нафтопроводу Баку–Тбілісі–Джейхан сталася пожежа.

Зараз ви читаєте новину «Війна на Кавказі впливає на вартість нафти та бензину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути