вівторок, 15 січня 2008 15:17

Видрін передбачає грандіозні корупційні скандали

Видрін передбачає грандіозні корупційні скандали

Кабінет Міністрів уніс до Верховної Ради ще чотири кадрові подання. На посаду голови Фонду держмайна пропонують "бютівця" Андрія Портнова, віце-прем"єра з питань енергетики — колишнього секретаря РНБО Віталія Гайдука, Державний комітет з питань телебачення та радіомовлення може очолити Ігор Курус, а Антимонопольний комітет — член НУ-НС Давид Жванія.

Крім того, президент Віктор Ющенко пропонує парламенту затвердити на посаді голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка.

— З точки зору фаховості і ці, й раніше висунуті на певні посади кандидатури викликають великі сумніви, — ділиться з "ГПУ" народний депутат від Партії регіонів Ганна Герман, 47 років. — Скажімо, Валентин Наливайченко. Його перебування в ранзі виконувача обов"язків було незаконним і продемонструвало, що Служба безпеки перетворюється на ручну поліцію президента. Вона втручалася у виборчий процес, вилучала списки виборців тощо. Замість контррозвідувальної діяльності, займалася прослуховуванням політиків і стеженням за ними.

Ми пропонуватимемо голосувати підняттям рук

Утім, Герман зазначає, що коаліція більшості має право висувати тих, кого вважає за потрібне. А Партія регіонів за жодну з цих кандидатур не голосуватиме.

— Бо наша підтримка означала б, що ми розділяємо відповідальність за те, як вони працюватимуть, — пояснює "регіоналка". — У коаліції достатньо голосів, щоб продемонструвати свою дієздатність. Пропонуватимемо ці кадрові призначення голосувати підняттям рук, щоб кожен депутат відповідав за підтримку того чи іншого кандидата.

Народний депутат від блоку Литвина Олег Зарубінський, 44 роки, звертає увагу на те, що Андрій Портнов — довірена особа Юлії Тимошенко.

— Про його фаховість у даній сфері я інформації не маю, — каже нардеп. — Але усі розуміють: де Фонд держмайна, там і фактичне керування підприємствами із значною державною часткою.

Він вважає, що можливий перегляд приватизації підприємств є для прем"єра небезпечною справою. Адже борючись з одними олігархами, вона плекає інших — зі своєї політичної сили.

— Перерозподіл власності — це делікатна справа, — впевнений Олег Зарубінський. — Але Тимошенко перед виборами роздала стільки соціальних обіцянок, що їй треба швидко приватизувати щось ласе, що дасть великі гроші. Портнов буде її надійним інструментом у цьому.

Фракція Литвина ще не визначилася, чи підтримає запропоновані кандидатури.

Колишній нардеп від БЮТу, політолог Дмитро Видрін, 57 років, вважає: нинішня влада намагається не роз"єднати політику й бізнес, а розчинити її в ньому. Адже і раніше призначені керівники податкової та митниці, і кандидатури на посади віце-прем"єра, керівників Фонду держмайна та Антимонопольного комітету або мають власний бізнес, або представляють інтереси олігархів.

— Подібні речі були в багатьох країнах, зокрема у повоєнній Італії, — зауважує політолог. — Усе закінчувалося величезним сплеском корупції. Тому передбачаю, що в недалекому майбутньому нас очікують грандіозні корупційні скандали.

Зараз ви читаєте новину «Видрін передбачає грандіозні корупційні скандали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі