вівторок, 14 грудня 2010 00:00

Відкритий лист трудового колективу консорціуму "ЄДАПС"
10

Януковичу Віктору Федоровичу

Президенту України

Вельмишановний

Вікторе Федоровичу!

Трудовий колектив консорціуму "ЄДАПС" обурений можливими корупційними діями співробітників Державного казначейства України, які двічі необґрунтовано відхилили конкурсну пропозицію консорціуму на відкритих торгах зі впровадження Комплексного проекту модернізації інформаційної системи даного державного органу. Торги проходили двічі: 22 жовтня та 1 грудня 2010 року.

На перших торгах, 22 жовтня 2010 року, свої пропозиції також висунуло ТОВ "БМС-Консалтинг" із ціною за виконання робіт понад 33 млн грн. Не дивлячись не те що консорціум "ЄДАПС" представив удвічі нижчу вартість виконання робіт (15 млн грн) при належній якості запропонованого обладнання, програмного забезпечення тощо, Держказначейство відхилило пропозицію консорціуму. Мовляв, конкурсна пропозиція консорціуму не відповідає документації торгів. Але на наш запит Держказначейство не надало пояснень, яким саме пунктам документації вона не відповідає (відповідні листи додаються).

Таким чином, до оцінки тендерної пропозиції було допущене тільки ТОВ "БМС-Консалтинг". Але Держказначейству довелося скасувати торги у зв'язку з тим, що за вимогами законодавства, в них мають приймати участь не менше двох учасників.

1 грудня 2010 року Держказначейство України провело повторні відкриті торги. Цього разу в тендері брали участь, крім консорціуму "ЄДАПС", двоє учасників, у діях яких простежувалася змова: ПП "Пронет" та ТОВ "БМС-Консалтинг". Кожна з цих фірм запропонувала вартість своїх робіт понад 35 млн грн, що вдвічі перевищило конкурсну пропозицію консорціуму "ЄДАПС" (17,9 млн грн).

Але Держказначейство, як і на першому тендері, необґрунтовано відхилило пропозиції консорціуму "ЄДАПС". Ні на засіданні Тендерного комітету, ні після його завершення Держказначейство не вказало якому саме пункту конкурсної документації не відповідала наша пропозиція (лист Держказначейства додається). А переможцем тендеру Держказначейство необґрунтовано визначило ТОВ "БМС-Консалтинг".

Трудовий колектив консорціуму "ЄДАПС" припускає, що Держказначейство діє винятково в інтересах ПП "Пронет" та ТОВ "БМС-Консалтинг" із метою розкрадання бюджетних коштів. До того ж у діях цих фірм простежується явна змова.

По-перше, їх пропозиції були в два рази дорожчі, ніж запропонував консорціум "ЄДАПС".

По-друге, представники ПП "Пронет" узагалі не з'явилися на засідання Тендерного комітету з розкриття пропозицій учасників торгів. Усі пояснення щодо конкурсної документації фірми "Пронет" чомусь давали представники фірми-конкурента — ТОВ "БМС-Консалтинг".

По-третє, у начебто "конкурентів" (ПП "Пронет" та ТОВ "БМС-Консалтинг") у пропозиціях щодо впровадження проекту модернізації інформаційної системи Держказначейства виявився один і той же субпідрядник — ТОВ "Борлас-Україна". При цьому, обидва учасники не змогли надати гарантійного листа від ТОВ "Борлас-Україна" про готовність цієї фірми приймати участь у проекті Держказначейства.

По-четверте, для виконання однієї з вимог тендеру треба було надати копії виконаних раніше контрактів на розробку програмного забезпечення для державних органів. ПП "Пронет" та ТОВ "БМС-Консалтинг" підтвердили цей пункт вимог одним і тим же договором з однією і тією ж держустановою.

По-п'яте, ПП "Пронет" не надавало документальних підтверджень по низці конкурсних вимог. Тим не менше цю фірму, на відміну від консорціуму, який виконав усі вимоги замовника, допустили до участі в торгах. В іншому разі Держказначейство змушене було б скасувати торги як і в першому випадку. Тобто, можна припустити, що ПП "Пронет" було допущене до торгів тільки для того, щоб визнати їх такими, що відбулися.

Представники консорціуму "ЄДАПС" записали свої зауваження про це в протоколі розкриття пропозицій конкурсних торгів (додається).

Крім того, посадові особи Держказначейства (а саме начальник Управління зв'язків з органами державної влади, засобами масової інформації та координації діяльності Любомир Стадник) не дозволили бути присутніми 1 грудня 2010 року на засіданні Тендерного комітету представникам ЗМІ, що офіційно звернулися з відповідним запитом до Держказначейства.

Усі наведені факти дають підстави трудовому колективу консорціуму зробити припущення про змову ПП "Пронет", ТОВ "БМС-Консалтинг" та працівників Держказначейства, що вказує на корупцію в Держказначействі та на спробу розкрадання державних коштів.

Під час торгів Держказначейство порушило наступні вимоги Закону України "Про здійснення державних закупівель" (далі — Закон):

— відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель (ст. 3 Закону)

— об'єктивна та неупереджена оцінка пропозицій конкурсних торгів (ст. 3 Закону)

— запобігання корупційним діям і зловживанням (ст. 3 Закону)

— оприлюднення протягом трьох робочих днів на веб-порталі Уповноваженого органу інформацію про відхилення пропозицій конкурсних торгів, цінових пропозицій, кваліфікаційних пропозицій та підстави такого відхилення у вигляді протоколу (ст. 10 Закону)

— замовники зобов'язані забезпечити безперешкодний доступ представників засобів масової інформації на їхню вимогу до процедури розкриття пропозицій конкурсних торгів (ст. 9 Закону)

— замовники зобов'язані відмовити в участі у процедурі закупівлі якщо виявлено факт участі учасника або учасника попередньої кваліфікації у змові (ст. 17 Закону)

У зв'язку з цим консорціум "ЄДАПС" 8 грудня 2010 року подав позов у Господарський суд міста Києва на Держказначейство про скасування результатів конкурсних торгів.

Трудовий колектив консорціуму "ЄДАПС" звертається до Вас, вельмишановний Вікторе Федоровичу, як до гаранта Конституції України, з проханням доручити Генеральній прокуратурі та Антимонопольному комітету України з'ясувати причини й обставини можливих корупційних дій, що можуть завдати Держбюджету України збитків на багато мільйонів гривень із боку представників Держказначейства, ПП "Пронет" та ТОВ "БМС-Консалтинг".

Додатки:

1. Копія Протоколу розкриття конкурсних торгів (кваліфікаційних пропозицій, цінових пропозицій) від 22 жовтня 2010 року, на чотирьох аркушах в одному екземплярі.

2. Копія Протоколу розкриття конкурсних торгів (кваліфікаційних пропозицій, цінових пропозицій) від 1 грудня 2010 року, на чотирьох аркушах в одному екземплярі.

3. Копія листа консорціуму "ЄДАПС" №1675/6 від 02.11.2010 року Держказначейству України на одному аркуші в одному екземплярі.

4. Копія листа Держказначейства України консорціуму "ЄДАПС" від 15.11.2010 року на одному аркуші в одному екземплярі.

Трудовий колектив консорціуму "ЄДАПС"

Зараз ви читаєте новину «Відкритий лист трудового колективу консорціуму "ЄДАПС"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі