вівторок, 30 листопада 2010 00:30

Від податку на прибуток ухиляються лише ледачі

 

Жодної пропозиції Всеукраїнської спілки вчених-економістів автори податкової реформи не врахували. Про це каже її голова академік Олександр Кендюхов, 38 років:

— Податковий кодекс написаний здебільшого з позицій європейського податкового законодавства. Але за своєю підприємницькою психологією Україна далека від середньої європейської країни. Кодекс був би дуже хорошим документом для Німеччини, де кришталево чесно платять податки. А в нас на це навіть годі сподіватися. Навпаки — доходи від малого та середнього бізнесу різко скоротяться, розшириться тіньовий сектор, і бюджет не отримає додаткових надходжень.

Більшість підприємців лякає не стільки збільшення ставки єдиного податку, скільки необхідність переходу на загальну систему. Але хто з авторів кодексу рахував, скільки людино-годин піде на заповнення документації, звітів, вистоювання в чергах тощо? А це теж економічні втрати для держави. Про ризики в нас думають в останній момент.

Якщо влада озвучила мету — прискорити темп економічного розвитку та за 10 років потрапити до двадцятки найбільш розвинутих країн, то слід робити неординарні кроки. Розробники кодексу кажуть, що заклали в документ економічне зростання на рівні 2–3 відсотки на рік. Про яку двадцятку ми можемо говорити з такими темпами? Податкова система гальмує економічний розвиток. Це не лише наша оцінка, а й висновки міжнародних організацій. За складністю податкової системи Україна посідає 181-ше місце у світі. За кількістю податків і зборів — 135 — ми взагалі лідери.

Найбільш проблемними для нашої економіки є три податки. Податок на додану вартість експерти визнають найбільш корумпованим. Від податку на прибуток ухиляються лише ледачі, бо будь-яке підприємство можна зробити безприбутковим. І податок на малий бізнес, який активно використовують у корупційних схемах. Ми провели розрахунки надходжень від цих податків. Висновок: краще замінити їх прозорим податком на покупку. Споживач сплачував би від 2,5 до 4 відсотків, бізнес не страждав би від ПДВ і корупційних схем, а бюджет додатково поповнився б на 80 мільярдів гривень.

Свою концепцію податків ми надіслали в усі державні інституції. Окремі її частини, здебільшого описові, включили в програму діяльності уряду. Але те, що стосувалося суті — проігнорували. Можливо, з переляку застосовували щось, що досі не використовували.

Зараз ви читаєте новину «Від податку на прибуток ухиляються лише ледачі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі