середа, 05 вересня 2007 14:51

Від кору планують щепити 8 мільйонів осіб

У 2005–2006 роках в Україні зафіксували понад 46 тис. випадків захворювання на кір. 2004-го на нього захворіло 146 людей.

Позаминулого року цей спалах офіційно не визнали епідемією, хоча звернулися по допомогу до Всесвітньої організації охорони здоров"я. А нині вирішили провести додаткову імунізацію проти кору. Щеплення планують зробити майже 8 млн осіб від 15 до 29 років. Медики кажуть, що це найбільш вразлива вікова категорія.

— Щеплювати плануємо в перші два тижні листопада, — говорить заступник головного санітарного лікаря України Людмила Мухарська, 50 років. — Та може, перенесемо це на весну. Бо в листопаді починається так званий грипозний сезон. Щеплювати в цей період небажано.

Використовуватимуть безкоштовну вакцину. Україні її надає дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ як гуманітарну допомогу. Щеплюватимуть за місцем навчання, роботи й  проживання.

— В Україні вакцинація є обов"язковою, але не примусовою. Кожна людина чи батьки дитини можуть відмовитися від планового щеплення, — нагадує Людмила Мухарська. — Але в цьому разі вони мають вибрати альтернативну форму навчання. Така дитина не може відвідувати навчальний заклад. Звісно, йдеться про дітей, які не мають протипоказань до щеплень.

А от студентів, які відмовляться від вакцинації, з аудиторій не виганятимуть. Бо це не плановий, а додатковий запобіжний захід.

Зараз ви читаєте новину «Від кору планують щепити 8 мільйонів осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі