пʼятниця, 13 вересня 2019 07:35

Виборців у Криму стало більше на 224 тисячі

8 вересня пройшли місцеві вибори різних рівнів по всій Росії. Зокрема, у Москві та ще 11 суб'єктах федера­ції голосували за місцевий парламент. У 16 регіонах обирали губернаторів. У всіх перемогли виконувачі обов'язків, призначені президентом.

20 із 45 крісел Московської міської думи отримала опозиція. Компартії РФ дісталося 13, "Яблуку" — чотири, "Справедливій Росії" — три. У день голосування затримали до 10 людей. Улітку недопущення незалежних кандидатів до виборів спровокувало протести. На акції 27 липня силовики затримали майже 1,4 тис. осіб. Проти деяких порушили кримінальні справи. 4 вересня дали 3,5 року колонії Євгенові Коваленку, який кинув в "омонівця" пластиковий стаканчик.

— Влада пішла на розмін — три місяці неприємностей, а потім п'ять років комфортного життя, — каже російський політолог 65-річний Дмитро Орєшкін.

— Якщо зареєструвати незалежного кандидата, можеш отримати в Мосміськдумі збурювача спокою на п'ять років. А якщо зняти його з дистанції, лише втратиш авторитет в очах частини москвичів.

Нема підстав вважати, що Мосміськдума змінилася. Реального впливу опозиція не матиме. До неї приписали комуніста Миколу Губенка. Але він і раніше був депутатом. Нічого не зробив наперекір інтересам влади чи олігархів. Керує великим театром у Москві, що залежить від прихильності столичної влади. Решту депутатів теж можна перекупити, налякати, притягнути.

У парламентах окупованих Криму й Севастополя більшість отримала президентська "Єдина Росія". Україна, Євросоюз, США не визнають вибори на окупованому півострові.

Явка — 33,2%, за офіційними даними. Майже вдвічі нижча, ніж 2014-го. Відтоді кількість виборців у Криму зросла на 214 тис., у Севастополі — на 12 тис., за даними виборчих комісій.

"Стало відомо, скільки росіян понаїхало на півострів з 2014 року. Потім розповідатимуть, що Крим не можна повертати Україні, тому що ці "корінні російські кримчани" проти", — пише у "Фейсбуку" журналіст Денис Казанський.

Зараз ви читаєте новину «Виборців у Криму стало більше на 224 тисячі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі