пʼятниця, 28 грудня 2012 00:00

Верхівка демонстративно зневажає закони

Протягом десяти днів грудня у Верховній Раді демонстративно порушували Закон про заборону куріння в публічних місцях. Депутати не ховалися й не переймалися реакцією суспільства. Закон набув чинності 16 грудня, але парламентська "курилка" продовжувала "працювати" до новорічно-різдвяних канікул.

Зрозуміло, що ніякої цивілізованої правової держави в Україні не буде побудовано, якщо верхівка демонстративно зневажатиме закони. Риба гниє з голови: в Україні це реальний процес, що стрімко розвивається. Незаконне паління в стінах Верховної Ради — не найстрашніший приклад такого загнивання. Але воно відбувається і в усьому іншому.

Депутати Верховної Ради — це лише частина касти, для якої в нас не існує законів чи правил. Сумнозвісною є ситуація на автошляхах: недосяжний для правосуддя можновладець або член його родини може безкарно вбити людину, яка не має зв'язків та грошей. Прислужники влади можуть спотворювати результати голосування на виборах — їм за це нічого не буде. Будь-яка пересічна людина ризикує в цій країні залишитися без майна — як-от київська вчителька, на будинок та землю якої наклав око хтось із "еліти". Подібне в Україні на кожному кроці. Найактивніше заохочують беззаконня саме ті, хто встановлює правила й повинен стежити за їх дотриманням.

Герой роману Герберта Велса "Острів доктора Моро" написав для витворених ним людино-тварин правила і суворо вимагав їх дотримання. На острові панували закон і порядок. Ситуація вийшла з-під контролю, щойно доктор сам порушив ним же встановлені правила — це стало знаком, що зневажати їх може кожен. Створений Моро світ враз упав, а він був підданий самосуду натовпу. Кінець страшний, але логічний.

Печально можуть скінчити й представники недосяжної для правосуддя української "еліти". Рано чи пізно система зневаги до закону поглине і її творців.

Зараз ви читаєте новину «Верхівка демонстративно зневажає закони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі