понеділок, 03 серпня 2009 18:05

Василь Грицак просить розібратися з паспортними махінаціями

  Василь Грицак: ”На сьогодні пан Чеботар, заступник міністра Кабінету Міністрів, свідомо знищує паспортну службу, знищує департамент у складі Міністерства внутрішніх справ — для того, щоби створити під себе Державну міграційну службу. І жодні питання, пов’
Василь Грицак: ”На сьогодні пан Чеботар, заступник міністра Кабінету Міністрів, свідомо знищує паспортну службу, знищує департамент у складі Міністерства внутрішніх справ — для того, щоби створити під себе Державну міграційну службу. І жодні питання, пов’

Народний депутат Василь Грицак, 48 років, звернувся до прем"єр-міністра Юлії Тимошенко з проханням розібратися в незаконних махінаціях чиновника Кабміну Сергія Чеботаря, 57 років.

30 липня відбулася прес-конференція Василя Грицака на тему "Антидержавна діяльність заступника міністра Кабінету Міністрів України Сергія Чеботаря". Народний депутат наголошує, що Чеботар, маючи освіту в галузі сільського господарства, ініціює перебудову української паспортної системи.

Василь Миколайович навів документ, датований 18 червня 2009 року, за підписом Чеботаря на ім"я першого віце-прем"єр-міністра України Олександра Турчинова. Чеботар просить повернути стару технологію виготовлення паспортів і реалізувати 90 тис. бланків старих закордонних паспортів із вклеєним фото власника.

Сергій Чеботар мотивує свою пропозицію так: в Україні є багато громадян, які за релігійними мотивами не можуть отримувати нових паспортів із полікарбонатною сторінкою.

Однак старі бланки зроблено за технологіями, що вже віджили своє, тому не захищені від підробки. Відтак вони є ходовим товаром у всіляких нелегалів, що потребують паспортних документів. Це може бути дуже прибуткова справа, адже за один бланк старого зразка українського закордонного паспорта із вклеєним фото в Молдові дають на чорному ринку до $5 тис.

Василь Грицак відзначив, що, цілком можливо, афера Чеботаря має на меті маніпуляції зі списками виборців. Адже в базі Інтерполу є 75 тис. загублених і вкрадених закордонних паспортів із вклеєною фотографією. Таким чином, скидаючи старі закордонні паспорти — 90 тис. штук, — можна створити чергові "мертві душі" для виборчої кампанії.

За словами Василя Грицака, заступник міністра КМУ ініціює створення так званої Державної міграційної служби, щоби "підім"яти" під себе всю паспортну систему України. 17 липня цього року на позачерговому засіданні Кабміну "з голосу" прийнято постанову "Питання державної міграційної служби". Прем"єр-міністра Юлії Тимошенко на засіданні не було.

Цілком можливо, афера Чеботаря має на меті маніпуляції зі списками виборців

Грицак пояснив, що заступник міністра КМУ хоче "очолити" виробництво і персоналізацію державних документів, які не мають жодного стосунку до нелегальної міграції й узагалі до міграційної політики.

Наприклад, у пункті 8 постанови Кабміну сказано, що Міністерству внутрішніх справ дано доручення "Вжити заходів до утворення у складі Міністерства внутрішніх справ підрозділу, який виконує завдання, пов"язані з боротьбою з нелегальною міграцією та контролем за додержанням громадянами та службовими особами встановлених законодавством правил паспортної системи". Тобто створювана за ініціативою Чеботаря Державна міграційна служба, попри свою назву, нелегальною міграцією не займатиметься — цю функцію пропонують закріпити за якимсь структурним підрозділом МВС. При цьому планують, що Міграційна служба опікуватиметься лише виготовленням паспортних документів. За задумом Чеботаря, належить "передати до сфери управління Державної міграційної служби державні підприємства: Державний центр персоналізації паспортних документів і підприємство "Документ".

В постанові пропонується ліквідувати Державний департамент у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб (ДД ГІРФО) МВС України. А керівником міграційної служби призначити Ігоря Репешка, нинішнього директора департаменту.

Але згаданий Державний центр персоналізації документів, окрім закордонних паспортів, персоналізує свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів і водійські посвідчення, які не належать до паспортної системи.

За словами Василя Грицака, ініціатива Чеботаря призведе до того, що функціонуватимуть аж три служби, які мають стосунок до міграційної політики. Міграційна служба, якийсь структурний підрозділ при МВС, і ДД ГІРФО, ліквідація якого може тривати й півроку, збільшать навантаження на держбюджет.

Ці ідеї безглузді тому, що зазначений Департамент, який діє при МВС, успішно виконує покладені на нього функції, зокрема у сфері регулювання міграційної політики. У Департаменті працює близько 7 тис. осіб. Із них 2 тис. — висококваліфіковані атестовані працівники міліції, зі стажем роботи 10–19 років.

Верховна Рада в Держбюджеті на 2010 рік не виділить додаткових коштів на створення непотрібної міграційної служби

Грицак запевняє, що Верховна Рада в Держбюджеті на 2010 рік не виділить додаткових коштів на створення непотрібної міграційної служби. Він також звернувся до прем"єр-міністра Юлії Тимошенко з проханням особисто розібратися з махінаціями і з"ясувати, яким чином на документах Кабінету Міністрів з"являється факсимільний підпис Олександра Турчинова. Не виключено, що Чеботар використовує це факсиміле з корисливою метою.

Проти постанов, що їх лобіює Чеботар, категорично проти Мінфін, МВС і Мін"юст, говорить народний депутат. Він підсумував: уся діяльність заступника міністра КМУ спрямована на дискредитацію уряду Юлії Тимошенко, який займає принципову позицію у боротьбі з корупціонерами-чиновниками.

Народний депутат Василь Грицак брав участь у розробці законодавчого забезпечення української паспортної системи. Завдяки його законодавчим ініціативам запровадили закордонний паспорт нового зразка: із високим ступенем захисту, з полікарбонатною сторінкою і державну централізовану систему його оформлення, що унеможливлює підробку паспортних документів.

Зараз ви читаєте новину «Василь Грицак просить розібратися з паспортними махінаціями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі