пʼятниця, 16 червня 2017 07:55

В зоні АТО введуть воєнний стан

Автор: REUTERS
  Українські військовослужбовці вмиваються біля міста Бахмут Донецької області 19 лютого 2015 року. Вони виходять із Дебальцівського плацдарму. Активні бої тривали там із 18 січня по 18 лютого. За цей час загинули 179 українських військових, 110 — потрапили в полон, 81 — зник безвісти. Проти 2 500 українських воїнів кинули майже 17 тисяч бійців ворога
Українські військовослужбовці вмиваються біля міста Бахмут Донецької області 19 лютого 2015 року. Вони виходять із Дебальцівського плацдарму. Активні бої тривали там із 18 січня по 18 лютого. За цей час загинули 179 українських військових, 110 — потрапили в полон, 81 — зник безвісти. Проти 2 500 українських воїнів кинули майже 17 тисяч бійців ворога

— Військові дії тривають три роки і переросли формат антитерористичної операції, — каже секретар Ради національної безпеки й оборони України Олександр Турчинов, 53 роки.

— АТО вирішила багато завдань. Ми зупинили агресора, провели президентські, парламентські та місцеві вибори, звільнили частину окупованої території. Настав час перейти до нового формату захисту країни, — пояснив секретар РНБО.

Введення воєнного стану передбачає особливий правовий режим у країні або в окремих регіонах. Він не надає автоматичного права на використання ЗСУ та інших військових формувань. Тому час визначити новий формат для ефективного захисту від гібридних методів війни Росії. Маємо не просто визнати окупованими деякі регіони Донецької і Луганської областей, а чітко, на законодавчому рівні, визначити засади державної політики з їхнього звільнення. Законодавчо потрібно надати президенту право застосовувати Збройні сили та інші військові формування проти гібридної агресії з боку РФ.

У зоні протистояння потрібен постійний Оперативний штаб із широкими повноваженнями. Він би комплексно керував ЗСУ, усіма силовими структурами, а також військово-цивільними адміністраціями.

Уточнений законопроект "Про відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей" представлять президенту, потім оперативно внесуть до Верховної Ради, говорить Олександр Турчинов.

— Російській агресії протидіє армія. А в АТО вона не може бути основним інструментом. За законом, операцією керує СБУ. Як генерал СБУ може планувати широкомасштабні наступальні й оборонні операції з використанням артилерії, танків, механізованих з'єднань? Збройні сили застосовували без узгодження із законодавством. Усе — під особисту відповідальність. А бойові дії на Донбасі не повинні бути поза законом, — каже член парламентського комітету з питань національної безпеки й оборони 44-річний Дмитро Тимчук.

— Шкода, що Турчинов не оформив це як рішення РНБО. Тоді поставив би президента перед вибором: прийняти його чи відхилити, — каже військовий експерт Олег Жданов, 51 рік.

— Мирний план президента не передбачав воєнного стану та оголошення війни. Дежсекретар Сполучених Штатів Рекс Тіллерсон заявив, що Україна та Росія можуть вирішити ці завдання іншими механізмами, окрім Мінська. Натякнув: вирішуйте всіма способами, у тому числі й силовими. Через те президента й викликають до Вашингтону разом із командою депутатів (у МЗС підтвердили зустріч Порошенка й Трампа. — ГПУ). Захід втомився від незрозумілого їм АТО. Наполягатимуть на вирішенні конфлікту переговорами чи силовим шляхом.

А силою можемо вирішити?

— Так. Для України склалася вигідна ситуація. У РНБО пропонують Націо­нальну гвардію поставити в першу лінію. Тобто розглядають варіант спецоперації із зачистки території. Без активних бойових дій, лише дрібні перестрілки. Політики домовляться, й Росія тихо виведе свої війська. Прес-­секретар Путіна Дмитро Пєсков підтвердив: нас там немає. Росія не наважиться відкрито застосувати збройні сили на Донбасі.

Визнаємо агресію Росії — матимемо право на матеріальну, військово-технічну допомогу і введення миротворчого контингенту ООН. РФ потрапить під секторальні санкції. Країну ізолюють.

Яким буде новий формат?

— Введуть воєнний стан на окремих територіях. Можлива спецоперація Національної гвардії або військова операція Збройних сил.

Війна триває 1160 днів

7 квітня 2014-го почалася антитерористична операція. Тоді в. о. президента Олександр Турчинов оголосив про спецоперацію в захоплених адміністративних будівлях у Харкові, Донецьку і Луганську.

Бойові дії розпочались 12 квітня 2014 року. Бойовики під керівництвом спецслужб РФ захопили Слов'янськ, Краматорськ та Дружківку. Це 5% території України. За літо-осінь 2014-го звільнили великі конгломерації на заході Донецької та Луганської областей. Україна не контролює 140 км українсько-російського кордону. За даними ООН, на 13 червня на Донбасі загинули 10 090 осіб, 23 966 — поранені. З них 2 267 — українські військові та поліцейські. Майже 1,8 млн українців стали вимушеними переселенцями.

Зараз ви читаєте новину «В зоні АТО введуть воєнний стан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі