пʼятниця, 09 січня 2009 16:33

В України є спосіб ослабити Росію

1 січня 2009 року стало знаменним днем для двох частин колись однієї країни — Чехословаччини. Чехія очолила на наступне півріччя Європейський Союз, а Словаччина перейшла на єдину європейську валюту — євро.

Це символічно: на початку 1990-х країни цивілізовано, без образ розлучилися, обидві взяли курс на ЄС, вступили до нього й тепер живуть повноцінним європейським життям, залишаючись добрими сусідами.

Водночас те ж 1 січня стало днем чергового конфлікту між двома частинами іншої колишньої країни. Росія припинила постачати Україні газ, караючи її за неслухняність і вочевидь намагаючись показати, хто в домі господар.

На жаль, сусідів не вибирають, і Україні при цьому пощастило значно менше, ніж тим-таки Словаччині й Чехії. Бо Росія навряд чи змінить свою сформовану століттями агресивну сутність — на відміну, скажімо, від сусідньої з чехами Німеччини. Та, переживши епохи імперіалізму й нацизму, перетворилася зрештою на цивілізовану, взірцеву європейську державу. Для Москви ж і надалі головним у відносинах залишатиметься фактор сили — ядерної, газової, будь-якої. А метою буде "щоб усі боялися".

Країні потрібно жити за законами здорового глузду, а не всупереч їм

В України за відсутності сподівань на трансформацію Росії є лише один вихід — кардинально мінятися самій. Ставати справді європейською країною, як ті ж Чехія чи Словаччина, міцнішати. Бо що міцнішою в такому сенсі буде Україна, то слабшою — Росія. Маленькі Латвія, Естонія сильні нині саме своєю належністю до об"єднаної Європи і НАТО, а не ракетами чи газовими родовищами.

Ставати сучасною та європейською державою для України означає цілком зрозумілі речі: цивілізовані відносини між політиками, реальна, а не на словах, боротьба з корупцією, демократія, розвиток альтернативних джерел енергії та енергоощадність, применшення егоїзму правлячої верхівки та ще багато речей, які не є чимось винятковим. Власне, країні потрібно жити за законами здорового глузду, а не всупереч їм.

Утім, он очільник парламенту Володимир Литвин прогнозує, що наступного тижня депутати насамперед займуться ухваленням закону про тимчасові слідчі комісії, спрямованого на визначення процедури імпічменту президента. Звісно, що може бути актуальнішим у час небувалого газового конфлікту з Росією та фінансово-економічної кризи, від якої потерпають мільйони співгромадян...

Зараз ви читаєте новину «В України є спосіб ослабити Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі