середа, 05 березня 2008 17:56

В Україні робити пластичні операції може будь-який хірург

  Іван Кебуладзе: ”У 60 років не можна зробити операцію так, як у 40”
Іван Кебуладзе: ”У 60 років не можна зробити операцію так, як у 40”

Завідувач клініки пластичної хірургії й реконструкції "F et M" Іван Кебуладзе, 61 рік, каже, що в Україні зробити пластичну операцію не заборонено будь-якому хірургу.

Що найчастіше жінки хочуть змінити у своїй зовнішності?

— Вони — 80 відсотків наших пацієнтів. Насамперед жінок турбують вікові зміни: зморшки, обвисання підборіддя, дряблість повік і, звісно, форма грудей. Багато звертаються після пологів. Адже виношування дитини й вигодовування змінює жіноче тіло не на краще.

Багато жінок-політиків почали робити пластику...

— Я це тільки вітаю. Отже, вони стежать за собою. При їхній роботі й посадах це нормально. Так має бути.

Наскільки довго людина залишається такою, якою стала після пластичної операції?

— Пластики обличчя, наприклад, вистачить років на десять. Але у 60 років не можна зробити операцію так, як у 40. У цьому віці можна омолодити на кілька років. Якщо ж на більше, то жінка буде "перетягнена" і матиме неприродний вигляд, як лялька. Усе добре в міру. Але якщо жінка не стежить за собою, не ходить до косметолога, не користується кремами, то й пластика їй не допоможе.

Чи траплялися нездійсненні запити?

— Так. Побачила жінка картинку голлівудської зірки з великими цицьками і закортіло їй такі самі. Довелося переконувати, відмовляти. Адже кожна людина індивідуальна, і не можна клепати усіх за стандартом. Якщо бачу, що ефективного результату не буде, то відмовляю клієнта від такого кроку. У медицині треба бути сумлінним. Пам"ятати: головне — не нашкодити.

У чоловіків "прибрати" живіт складніше, ніж у жінок

А якщо, скажімо, жінка просить підправити груди після пологів, щоб виглядати відповідно до її віку — це природно. Таку клієнтку ми розуміємо і всіляко підтримуємо.

А з якими проблемами звертаються чоловіки?

— Із дефектами обличчя, порушенням ваги. У чоловіків "прибрати" живіт складніше, ніж у жінок. У них внутрішній жир, а в жінок — зовнішній. Багато хто бажають збільшити свої "чоловічі достоїнства".

І скільки це коштує?

— Реконструкція статевих органів — 3500 гривень. Для порівняння — підтяжка грудей у жінок — 12 тисяч.

Чи є операції, за які пацієнт нічого не платить?

— Вроджені дефекти дітям виправляємо безкоштовно. А на базі онкологічних клінік роблять реконструкцію молочної залози після хірургічного втручання. Має бути прийнята державна програма "Онкологія", де передбачена реабілітація таких пацієнтів. Відповідно до неї, протези надаватимуть безкоштовно.

Як роблять реконструкцію грудей?

— Іноді береться шкіра зі спини пацієнта, жировий прошарок живота і груди відновлюють. Коли це неможливо, використовують силіконовий протез. Він дорогий — від 800 до 1500 доларів пара. Разом з Інститутом хімії ми розробили свій протез молочної залози, що наповняється спеціальним гелем. Для прооперованих онкохворих він буде безкоштовним.

Які протипоказання для пластичної операції?

— Перед пластичною операцією робимо повне медичне обстеження пацієнта. Перевіряємо кардіограму, сприйнятливість до медикаментів, наркозу тощо. Не робимо операцій при цукровому діабеті, серцевих пороках, деяких інфекційних захворюваннях. Адже пластика — це планова хірургічна операція, що приписана лише здоровим людям.

Не рекомендовано її робити також до 18 років. За винятком вроджених пороків. Наприклад, коли заяча губа, роздвоєне піднебіння або травматичні фляки. На жаль, діти часто потрапляють в аварії. До повноліття можна прибрати дитині капловухість, а от форму вуха коригувати вже після того, як організм сформується.

Чи є якісь особливості української пластичної хірургії?

— У професійному плані ми не поступаємося Європі. Але важко розвивати цей напрям без бази, навчання. В Україні немає навіть спеціальності "пластичний хірург". Міністерство охорони здоров"я тільки обіцяє її ввести. Досі не ухвалено закон по пластичній хірургії. По суті, кожен хірург може зробити пластичну операцію. А це не убезпечує пацієнтів від дилетантів.

Зараз ви читаєте новину «В Україні робити пластичні операції може будь-який хірург». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі