середа, 08 серпня 2007 18:24

В Україні — засилля щурів

За даними Харківської обласної дезінфекційної станції, на кожного жителя мільйонного Харкова припадає по 7,5 щура. І грошей на боротьбу з гризунами у держави немає.

— За нормативами екологічної безпеки, на тисячу квадратних метрів має бути не більше одного щура, — каже Тетяна Балаклієць, головлікар Харківської обласної дезінфекційної станції. — Зараз фактично відсутня державна програма боротьби з гризунами. Це цілком реально може призвести до спалаху дуже небезпечних захворювань: туберкульозу, лептоспірозу, тифу тощо.

Раніше медики-інфекціологи мали спеціальну методику підрахунку щурів і винищення їх. Але через відсутність коштів дослідження припинили.

— Проблема засилля щурів набирає всеукраїнських масштабів, — продовжує Тетяна Балаклієць. — Адже раніше відділи профілактичної дезінфекції були в структурі кожної санепідемстанції. І абсолютно всі підприємства перебували на обліку в цих відділах, відповідно сплачуючи за послуги, що надавалися. Вигідно було всім. Нам — бо були необхідні кошти, підприємствам — бо не було мікробів, комах та гризунів, що розводять антисанітарію. Тепер система зруйнована вщент. І ми ще про це пожалкуємо.

Зараз ви читаєте новину «В Україні — засилля щурів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі