Ексклюзиви
четвер, 01 березня 2007 17:25

Уже треба готуватися дати відсіч Януковичу?

Публічні заяви прем"єр-міністра Віктора Януковича стають  загрозливішими."Мы руки поотбиваем тем, кто будет это делать, — каже про опозиційні сили, які нібито заважають урядові працювати. — Мы не за свое боремся, мы боремся за то, чтобы в стране был порядок". Останнім часом схожих висловлювань не бракує. А історія знає, як схильні до авторитаризму лідери вміють наводити "порядок", чим це закінчувалося. То чи варто вже готуватися дати відсіч?





Олександр Ірванець, 45 років, письменник:

— Я поки що не бачив чиновників з повідбиваними руками. Тому просвіток ще залишається. Думаю, сильний відкат чи поворот назад неможливий, я налаштований досить оптимістично. Менталітет українців такий, що вони не дадуть януковичам дійти крайньої межі. Чи зможемо ми вийти знову на Майдан? Про це кожен повинен запитати в себе.





Людмила Супрун, 42 роки, голова Народно-демократичної партії:

— Краще б Янукович "повідбивав руки" тим, хто працює з ним і не в змозі робити це по-людськи. Всім опонентам та народові руки все одно не відіб"єш. Не потрібно затуляти народу рота погрозами — це свідчить про те, що ніякої демократії в Україні немає. Й опозиція тут не допоможе, бо не має важелів впливу на уряд. Сьогодні вона —  слабка напівзаконна структура, бо немає Закону про опозицію. З урядом може тільки домовлятися.





Сергій Фоменко, 34 роки, лідер гурту "Мандри":

— Це просто хамство. Янукович ніяк не змінився. Хоча політтехнологи й говорять йому, яким треба бути, але істинне обличчя все одно проступає. Демократичні сили мають зібратися докупи й дати гідну відповідь на подібні заяви. Помаранчевий Майдан переміг тому, що всі були об"єднані. Тоді народ однозначно сказав, що хоче змін. Тепер нам є що втрачати. Адже коаліціянти, що дорвалися до влади, жадібні, агресивні й ненаситні. Якщо їх не зупинити, робитимуть усе, що заманеться. Думаю, люди знову можуть вийти на Майдан. Із "Народною самообороною" Луценка ми проїхали по 10 містах. І щоразу збиралося по10–20 тисяч чоловік.





Людмила Коваль, 52 роки, правозахисник:

— Інакше висловлюватися Янукович просто не може. Це спосіб його мислення, бо нинішній прем"єр-міністр ріс серед радянсько-управлінського апарату і є справжньою авторитарною особистістю. На такі заяви треба реагувати. Бо сьогодні це просто слова, а завтра будуть дії, якісь таємні розпорядження органам міліції тощо. Це реальна загроза Україні та наступ на права людини. Опозиція цю проблему не вирішить, бо вона та уряд — одного поля ягоди. Просто змагаються два клани. Суспільство знову може вийти на Майдан, якщо його до цього доведуть.





Володимир Фесенко, 47 років, керівник Центру політичних досліджень "Пента":

— Такі висловлювання відображають жорстке ставлення Януковича до опонентів. Крім цього, прем"єр хоче продемонструвати  своїм виборцям жорсткість. Загалом треба відрізняти авторитарний стиль від авторитарних методів управління. Маргарет Тетчер колись називали "залізною леді", але Британія була й залишилася демократичною країною. У нас же жоден український політик не пройшов випробування владою. Тому запорукою демократії є баланс політичних сил, наявність сильної опозиції й неможливість монополізації влади.

Зараз ви читаєте новину «Уже треба готуватися дати відсіч Януковичу?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути