неділя, 20 травня 2007 16:45

"Усе вирішується через домовленості між великим капіталом"

  Андрій Мішин: ”Краще вчитися на чужих помилках, але коли ж нам таке вдавалося?”
Андрій Мішин: ”Краще вчитися на чужих помилках, але коли ж нам таке вдавалося?”

Директор Інституту стратегічної політики Андрій Мішин, 42 роки, вважає однією з найважливіших складових нинішньої кризи газову.


Що думаєте про політичну ситуацію в Україні?

— Її можна охарактеризувати як "параполітика". Термін виник в Італії в кінці 1970-х, коли там прокотилася хвиля спричинених боротьбою з мафією політичних убивств. "Параполітика" означала непрозору політику ("пара" в перекладі з латини — "біля" або "за межами" чогось). І коли українські політики та державні діячі говорять про "прозорі рішення", вони сильно лукавлять. Адже весь український політичний процес складається з непрозорих, сепаратних політичних переговорів та зрештою зводиться до рівня міжособистісних відносин між конкретно взятими політиками.

Сьогоднішня криза спричинена лише внутрішніми чинниками чи є якийсь зовнішній "подразник"?

— Однією з найголовніших причин є газове питання. Пов"язаність України з "РосУкрЕнерго" — яке, в свою чергу, пов"язане з Росією та "Газпромом" — дуже хвилює як український, так і міжнародний капітал. Адже майже всі великі українські бізнесмени — Ринат Ахметов, Ігор Коломойський, Сергій Тарута, Віталій Гайдук — прив"язані до ціни на газ. А особливо зацікавленими у виведенні з українського ринку "РосУкрЕнерго" є американські корпорації, які зараз намагаються потрапити на наш ринок. Саме через цей інтерес у США на найвищому рівні підтримали ініціативу Юлії Тимошенко з проведення дострокових парламентських виборів ще під час її березневого вояжу до США. Утім, тут є велика проблема — "РосУкрЕнерго" фактично напряму пов"язане з першими особами держави.

Спочатку приймають політичне рішення, а потім під нього шукають юридичне підґрунтя

Газова складова є й у домовленостях щодо проведення дострокових виборів, досягнутих президентом і прем"єром 4 травня. Фактично це був "бартер". Президентові пообіцяли не чіпати схему "РосУкрЕнерго" й участь у виборах Партії регіонів. Коаліції ж дали гарантії недопущення радикальних дій з боку Ющенка. До речі, у складі робочої групи опинилися майже самі представники великого бізнесу з обох боків "барикад". Це також засвідчує, що в Україні всі питання вирішуються не шляхом широкого діалогу чи звернення до виборців, а через кулуарні домовленості представників великого капіталу.

Як мала б ставитися до подій в Україні Європа?

— При тому рівні сподівань, які Європа покладала на лідерів помаранчевої революції, їхні дії зараз викликають там принаймні подив. Абсолютно незрозумілою для європейців річчю є поширена в Україні практика ухвалення рішень без попереднього прорахування їхньої правомочності. Тобто спочатку приймають політичне рішення, а потім під нього шукають юридичне підґрунтя та пояснення.

Україні варто забути про євроінтеграцію на найближчі роки?

— У нас не так вже й мало симпатиків у Європі. Багато хто в ЄС вважає, що Україна має "перехворіти" правовим нігілізмом і через це навчитися вести політичний діалог на всіх рівнях суспільства. Тому те, що зараз відбувається в Україні, — це необхідний етап у нашому розвитку. Звичайно, краще вчитися на чужих помилках, але коли ж нам таке вдавалося? Тож європейці виходять з того, що, якщо кризу не можна оминути, треба мінімізувати втрати від неї. А способом це зробити є позачергові вибори — і до цього нас намагаються підвести європейські політики та експерти.

Зараз ви читаєте новину «"Усе вирішується через домовленості між великим капіталом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі