Ексклюзиви
четвер, 20 березня 2008 14:34

"Ющенко та його команда не планували міняти столичного мера"

  Євген Золотарьов: ”Черновецький виявився не кращим за Омельченка”
Євген Золотарьов: ”Черновецький виявився не кращим за Омельченка”

Цього тижня Верховна Рада ухвалила постанову про дострокові вибори столичного міського голови та Київради. Ініціював це Блок Юлії Тимошенко. Координатор Ліберального українського клубу Євген Золотарьов, 36 років, припускає, що на майбутніх виборах на мера президентська команда підтримуватиме Віталія Кличка.

Чи є призначення дострокових виборів у Києві особистою перемогою Юлії Тимошенко?

— До певної міри. Тимошенко досягла поставленої мети. Але загалом проведення дострокових виборів у Києві — це добре. Нинішній мер Леонід Черновецький виявився не кращим за свого попередника Олександра Омельченка. Ті самі проблеми міста, той самий дерибан землі.

Одна з причин голосування по проведенню дострокових виборів у столиці — загострення конфлікту між БЮТом та НУ-НС. Таке протистояння вигідне Тимошенко. Вона відчуває, що настав час сваритися і красиво кидати прем"єрську посаду. Й історія з Черновецьким — черговий привід для сварки з президентом. Віктор Ющенко та його команда не планували міняти нинішнього мера.

Наскільки великі шанси Черновецького на повторну перемогу?

— Без зміни закону про вибори міських голів він цілком може перемогти вдруге. Тобто якщо  вибори будуть в один тур. Його виборці — пенсіонери, люди з достатком нижче середнього. А це дисциплінований електорат. Черновецький на нього стабільно працює. Ці люди неодмінно прийдуть на вибори і проголосують — на відміну від виборців Віталія Кличка. Ті переважно складаються з представників середнього бізнесу, людей із вищою освітою. Вони не надто ходять на вибори. Навряд чи їх вдасться мобілізувати цього разу.

Інша річ — у Київраді БЮТ може отримати до 40 відсотків голосів. І Черновецькому буде нецікаво працювати мером, не маючи там більшості.

Що думаєте про можливість висунення Олександра Турчинова кандидатом на посаду київського міського голови?

— Це спроба БЮТу ще раз піти на конфронтацію з Секретаріатом президента. НУ-НС Турчинова не підтримає. Президентська команда вочевидь ставитиме на Віталія Кличка. Тим більше його рейтинг нині достатньо високий. Тобто єдиної кандидатури на мера від демократичних сил узагалі може не бути.

Слідом за БЮТом "Наша Україна" теж висунула ультимативну вимогу — голосувати за зняття депутатської недоторканності. Така практика ультиматумів може стати для правлячої коаліції традиційною?

— Вона абсурдна. Одна справа, коли БЮТ у якості опозиції блокує трибуну чи електрощитові, — таке можна зрозуміти. Та зовсім інше, коли вони роблять це при владі. Безглуздя. Українська політика надто комедійна. Та цього разу фарс зайшов далеко. НУ-НС не повинна таке робити. А для БЮТу подібна практика стала вже природною.

Зараз ви читаєте новину «"Ющенко та його команда не планували міняти столичного мера"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути