середа, 16 січня 2008 15:59

Ющенко хоче більшого контролю над Кабміном

Днями президент Віктор Ющенко під час зустрічі з членами уряду — представниками блоку "Наша Україна — Народна самооборона" висунув їм вимогу узгодженої роботи з Секретаріатом президента. Водночас народний депутат від блоку НУ-НС Ігор Кріль розкритикував публічне обговорення Програми дій уряду Юлії Тимошенко, назвав його "черговою хвилею прагматичного піару".

— У цих діях є потенційна загроза цілісності коаліції і роботі уряду, — зауважує 47-річний Олександр Литвиненко з Центру Разумкова. — Бажання президента в умовах хиткого балансу в трикутнику влади мати додатковий контроль над Кабміном є негативним явищем.

Фахівець вважає, що це може призвести до ситуації 2005 року. Тоді партнери по помаранчевому табору розсварилися і в результаті втратили й більшість у Верховній Раді, й уряд.

— Залишається сподіватися, що обидві сторони засвоїли уроки тієї історії й не дозволять або спровокувати себе, або зайти надто далеко в бажанні контролювати одна одну, — каже Олександр Литвиненко.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, 49 років, упевнений: публічна незгода Ігоря Кріля з програмою уряду є його самопіаром і елементом політичної гри. Адже група "непідписантів" — народних депутатів, які тривалий час не підписували коаліційної угоди БЮТу і НУ-НС — не бажає розчинитися у великій коаліції двох блоків. Тому вони й далі проводитимуть свою лінію й критикуватимуть дії Юлії Тимошенко.

— Але за коаліційні законопроекти все одно голосуватимуть, — зазначає політолог.

А президент Віктор Ющенко, на думку Вадима Карасьова, хоче відновити більш чіткий і дієвий контроль над міністрами-"нашоукраїнцями". Вони мають враховувати не тільки думку прем"єр-міністра. А розуміти, що є президент і він — головний гравець у великій політичній грі.

— Але жодної загрози коаліції нема, — переконаний політолог . — Хоча вона з самого початку була не дуже монолітною. Однак голосуватимуть на межі 226–227 голосів.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко хоче більшого контролю над Кабміном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі