четвер, 28 лютого 2008 19:17

Уряд не зміцнюватиме гривню

 

Кабінет Міністрів спільно з Нацбанком розробив План антиінфляційних заходів на 2008 рік. Він містить 53 кроки, які мають скоротити темпи подорожчання.

Боротися є з чим. Інфляція за січень склала 2,9%. Експерти називають багато причин такої ситуації.

Починаючи з вересня 2007 року, місячний розмір інфляції не опускався нижче 2%, а зупинити її доволі складно. Тим більше зимою, коли традиційно дорожчають овочі, картопля, фрукти — саме в цих товарних групах спостерігалося найбільше зростання минулого місяця.

Могло вплинути на ціни й подорожчання газу для України з $130 до $179,5 за тисячу кубометрів, яке дісталося країні від минулого уряду. А також зростання соціальних виплат, що, вже Кабмін Тимошенко, провів у січні. Хоча, як стверджує Нацбанк, останнє не призвело до збільшення грошової маси в Україні. Навпаки — і вона, і обсяг готівки поза банками скоротилися на 1,1% і 5,1% відповідно.

Інші можливі причини здорожчання — інфляційні очікування населення, а також минулорічний неврожай. Через посуху 2007-го Україна зібрала майже 29 млн т зерна — на 15% менше, ніж 2006 року. Це могло стати причиною січневого подорожчання хліба та м"яса.

Зрештою, інфляція стає загальносвітовою проблемою. Наприклад, торік у США спостерігався найвищий її рівень — 4,1% — за останні 17 років. У Німеччині вона склала 3,1%, і це рекорд останніх 13 років. Загалом в Євросоюзі інфляція становила значні для нього 3,3%, передусім через зростання цін на продовольчі товари. І ці тенденції не оминули Україну.

Отже, як боротиметься з інфляцією уряд Тимошенко? Всупереч очікуванням, не передбачено ревальвації гривні — тобто зростання її курсу щодо долара. Влада підтвердила, що 2008 року національна валюта має "поводитися" передбачувано й не повинна вийти за рамки встановленого НБУ коридору — 4,95–5,25 грн за долар. Це невигідно імпортерам, проте зростання цін на імпортні товари все одно може істотно сповільнитися внаслідок зниження ввізних мит. Передусім, йдеться про імпорт нафтопродуктів — прем"єр-міністр Юлія Тимошенко підтверджує свою обіцянку заповнити внутрішній ринок дешевшим імпортним бензином. Також має знизитися мито на імпорт зерна. Це робиться для того, щоб зернотрейдери не мали спокуси накручувати надприбутки на цьому соціально важливому товарі.

Кабмін відмовився скорочувати фінансування соціальних програм

Аби збивати ціни на ринку зерна й борошна, держава планує закупити 1,2 млн т зерна з урожаю 2008 року для державного продовольчого резерву. Аналогічно на ринку пального ринковими методами ціни знижуватиме стабілізаційний резерв нафтопродуктів.

Після внесення змін до держбюджету, його дефіцит у співвідношенні до валового внутрішнього продукту може стати найменшим за останні 5 років. Зокрема, уряд пообіцяв, що він не перевищить 2% ВВП. Показник виглядає солідно навіть на тлі вимог Євросоюзу до країн-членів — не більше 3%. Для досягнення цього уряд продовжить урізати неефективні бюджетні програми й деякі податкові пільги. Єдине, що Кабмін відмовився скорочувати навіть наперекір вимогам Міжнародного валютного фонду, — це фінансування соціальних програм.

Щоб не розхитувати цінову стабільність комунальними тарифами, в антиінфляційному пакеті передбачено: тарифи не підвищуватимуть там, де закон дозволяє центральній виконавчій владі управляти ними — наприклад, на електроенергію. Окремим законом планують обмежити апетити місцевих органів влади щодо збільшення тарифів, які є в їхній компетенції — на опалювання, воду тощо.

Однією з причин інфляції 2007-го експерти також називали кредитний бум, який відбувався в країні. Із цього року держава висуватиме жорсткіші вимоги до кредитних спілок, які часто видавали ризиковані кредити під значні відсотки. Водночас позичальникам, які користуються послугами банків, турбуватися не варто — кредитних ресурсів поки що достатньо. Додатковий плюс полягає ось у чому: якщо кількість охочих узяти кредит все ж зменшиться, це може дещо загальмувати зростання цін на нерухомість і побутову техніку.

Також антиінфляційний пакет пропонує посилити контроль за надбавками, які пропонують на соціально важливі товари і послуги посередницькі й торговельні структури. Зокрема, це може стосуватися олії, моторного бензину, дизпалива, а також на платні освітні й соціально значимі медичні послуги.

Зараз ви читаєте новину «Уряд не зміцнюватиме гривню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі