пʼятниця, 06 грудня 2019 07:05

Уряд хоче порахувати українців за кількістю сім-карт

Загальноукраїнського перепису населення 2020 року не буде. Про це міністр Кабінету міністрів 34-річний Дмитро Дубілет повідомив на своїй сторінці у "Фейсбуку". Мовляв, натомість проведуть електронний перепис за допомогою даних мобільних операторів і соціологічних досліджень. У держбюджеті на це заклали 1,4 млрд грн замість 3,4 млрд.

"Якщо все піде, як заплановано, заощадимо ще близько 1 млрд, — написав Дубілет. — Майже 100 тисяч інтерв'юерів з планшетами мали обійти будинки українців. Питання діляться на два типи. Перший — інформація про те, в яких населених пунктах мешкає скільки людей, їхні стать і вік. Другий — дані про склад сім'ї, житло, етнонаціональність. Ми вирішили провести так званий електронний перепис. Із математиками й соціологами збираємо анонімну інформацію в мобільних операторів про кількість користувачів та їхнє розташування. Також — дані загсів про дітей і Пенсійного фонду — про пенсіонерів. Далі проводимо соцопитування. Уточнюємо, скільки сім-карт припадає в середньому на одного українця в різних групах. Вставляємо ці дані в математичну модель. Отримаємо дані, можливо, точніші за традиційний перепис. Бо не всі українці відкривають двері тим, хто проводить опитування.

Цей метод не дає відповіді на питання другого типу. Однак можна придумати точкові й дешевші способи дослідження. Наприклад, вивчити мовне питання можна зі статистики банкоматів Привату (яку мову обирають у налаштуваннях. — ГПУ)".

— Ідея зекономити на переписі — невдала, — говорить соціолог Євген Головаха, 69 років.

— Дані мобільних операторів не можуть відповісти на питання про освіту чи роботу. Їхня інформація щодо загальної кількості українців не є достовірною. Можемо витратити мільярд на неякісне дослідження, що не дасть чіткої демографічної картини. Тоді доведеться ще десятиліття жити без цієї інформації чи повторно витрачати вже повну суму коштів на традиційний перепис.

Останній був 2001-го. Тоді з'ясувалося, що нас менш ніж 52 мільйони, як було 1991-го. За 10 років втратили 3,5 мільйона (загальна чисельність населення становила 48 млн 457 тис. осіб. — ГПУ). Якщо не знаємо, скільки нас, як складаємо бюджет держави? Його планують на 42 мільйони українців. А якщо нас 35? Решту посадовцям можна покласти до кишені.

Ще одна корупційна схема — списки виборців. Після перепису їх треба буде звірити з його даними.

Перепис потрібен для створення стратегії розвитку країни. Зараз її немає. Також, щоб точніше вираховувати державне замовлення на підготовку фахівців. Треба знати віковий і статевий склад населення. Якщо виявиться, що жінок репродуктивного віку менше, ніж передбачали, закладатимемо менше коштів на цю галузь охорони здоров'я.

Важливо зібрати інформацію про тих, хто виїхав із країни. Зі слів їхніх родичів. Маємо з'ясувати — який термін вони відсутні, чим зай­маються.

Зараз ви читаєте новину «Уряд хоче порахувати українців за кількістю сім-карт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі