четвер, 13 вересня 2007 16:48

Юристи популярні, бо люди незахищені

 

Престижність професій і видів діяльності визначає ринок, вважає директор Центру соціальних експертиз Інституту соціології Юрій Привалов, 53 роки. Тож це опитування — певний соціальний зріз сучасної України. Закономірно, що нині найпрестижнішими є переважно професії, пов"язані з підприємництвом. У країні триває процес формування середнього класу, і люди хочуть якомога швидше домогтися пристойного рівня життя.

— Престижність професії юриста збігається з її поширеністю, — пояснює експерт. — Показово й те, що лише на восьмому місці програміст — інтелектуальність професії цінується нижче, ніж її прибутковість.

Зрозуміло, чому двірник і прибиральник у списку непрестижних професій: це брудна, малокваліфікована й малооплачувана робота. Престиж праці вчителя в останні десятиліття знизився через те, що в суспільній свідомості закріпилася думка про її низькооплачуваність. І хоча нині зарплатня педагогів зростає, люди вважають, що цього недостатньо для збільшення престижності професії.

Приватний юрист Олексій Лагутін, 29 років, вважає, що перше місце його професії у списку престижних пояснюється повагою населення до юриспруденції. На нинішньому етапі розвитку країни багато громадян вийшли на рівень цивільних правовідносин. Це юридичний супровід діяльності фірм і організацій, вирішення спорів, пов"язаних із майновими та земельними питаннями тощо. Саме тому великим попитом стали користуватися спеціалісти в галузі права. Хоча їхня професія не є найоплачуванішою.

— Це ознака того, що на першому місці у списку соціальних пріоритетів — прагнення громадян до створення правової держави, — додає Олексій Лагутін.

А психолог Іван Макарський, 34 роки, каже, що дані опитування свідчать про підсвідомий страх наших співвітчизників перед незахищеністю.

— Дедалі більше люди розуміють, що ні чиновники, ні політики їх не захищають, — каже він. — Сьогодні лише юрист допомагає відстояти права й інтереси громадян.

Зараз ви читаєте новину «Юристи популярні, бо люди незахищені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі