Ексклюзиви
неділя, 01 квітня 2007 17:07

Уперше підтримують тих, хто цього не бажає

Слідом за американським сенатом палата представників Конгресу США ухвалила "Акт 2007 року про консолідацію свободи в НАТО". Закон передбачає підтримку вступу до НАТО Албанії, Хорватії, Грузії, Македонії та України.

Програма, яку пропонують конгресмени, діятиме до 2012 року — можна припустити, що саме на той час усі ці держави відповідатимуть необхідним критеріям, а в альянсі існуватиме консенсус щодо їхнього вступу.

Узагалі, щодо трьох балканських країн і Грузії якихось особливих питань не виникає. Усі вони давно визначилися з напрямом свого розвитку, своєї зовнішньої політики та методу організації державної безпеки. Суспільство кожної з цих країн (десь трохи більше, десь — менше) підтримує обраний державним керівництвом курс. Там не точаться дискусії щодо того, чи не буде це смішно, чи це не суперечить православним традиціям (у випадку Македонії), чи це не спричинить ворожого ставлення сусідів (у випадку кожної з них). Натомість політики, очевидно, зуміли переконати свої народи в тому, що такий шлях розвитку допоможе активніше долучитися до загальноєвропейського життя, радикально зменшити можливість виникнення нових конфліктів у Європі, модернізувати не лише армію (особливо це актуально для Македонії та Грузії), а й внутрішнє життя в цілому.

Янукович знову заявив, що Україна не готова

Акт указує на необхідність приєднання Грузії до Плану дій з набуття членства, але нічого не говорить стосовно України. Це не дивно. Наша країна — величезний виняток із вказаних у акті країн. Вона єдина, де населення не підтримує принаймні декларованих намірів свого керівництва щодо вступу до НАТО. Де сили, які прийшли до влади, проводили свою виборчу кампанію на жорсткій антинатовській пропаганді, часто — вельми далекій від правди. Минулого тижня  Янукович знову заявив у Брюсселі, що Україна зовсім не готова до вступу до НАТО. Знову говорив, що населення цієї ідеї не підтримує — та знову забув сказати, що саме позиція й дії його партії були і є однією з причин такої низької підтримки.

Рішення Конгресу США означає можливість отримання певних коштів. Можливо тому уряд і коаліція поки що від заяв на тему "американці хочуть затягнути Україну в НАТО й посварити її з Росією" утримуються.

У будь-якому разі, рішення Конгресу США може створити прецедент: уперше Вашингтон підтримуватиме вступ до НАТО країни, яка цього вперто не бажає. Що може, між іншим, спричинити проблеми для цієї країни у відносинах не з Росією, а з ключовими її партнерами в Європі. За умови, якщо українське керівництво не вийде з цього добровільного ув"язнення "десь на хуторі поблизу Диканьки".

Зараз ви читаєте новину «Уперше підтримують тих, хто цього не бажає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути