середа, 25 квітня 2007 15:02

"Українським політикам вигідно залишити все, як є"

  Неправда, що українські патріоти є тільки на заході
Неправда, що українські патріоти є тільки на заході

Голова польської фундації "Партнерство на користь демократії" Марек Цинкар, 52 роки, каже, що більшість польського суспільства прагне бачити Україну сучасною прозахідною державою.


60-річчя операції "Вісла" може бути приводом ще раз замислитися над нашою спільною історією, спробувати позбавитися історичної упередженості між українцями та поляками?

— Поляки досі пам"ятають часи польсько-українських воєн та кровопролиття. Свідомість багатьох у Польщі все ще сповнена стереотипами. Одні дивляться на історичні події під вузьким кутом зору, створюють образ українського ворога. В уяві інших українці досі асоціюються з Росією. Ну й треті взагалі Україною не цікавляться.

Тобто історична упередженість усе ще залишається. Правда, зараз вона притаманна тільки відвертим полякам-маргіналам. Усі інші хотіли б мати з Україною приязні відносини. Є навіть справжні патріоти України, які прагнуть бачити вашу державу сильною, сучасною та демократичною, зорієнтованою на Захід.

Такі погляди зумовлені офіційною позицією Польщі?

— Поляки — це народ, для якого позиція влади не є визначальною. У Польщі завжди так: політики кажуть одне, люди — інше. Польська політика, як і українська, керується дипломатією. Дипломатія часто спирається на брехню та фальш. А польське суспільство спирається виключно на власні симпатії та антипатії.

Дехто в Україні порівнює нинішню політичну кризу з польськими подіями десятилітньої давнини, коли президент Польщі Александр Квасьнєвський протистояв Кабміну, сформованому з його політичних супротивників...

— Таке порівняння недоречне. На відміну від сучасної України, десять років тому Польща вже була в НАТО та чекала на вступ до Європейського Союзу. У польському Сеймі існував компроміс лівих і правих сил щодо напрямку руху держави: однозначно на Захід. І політичні еліти в Польщі завжди говорили одним голосом стосовно важливих міжнародних питань.

Політичні еліти в Україні оббріхують Росію та Євросоюз водночас і кокетують одразу в обидва боки. Просто українським політикам вигідно залишити все, як є. Росії ви говорите, що не для того виборювала Україна незалежність, щоб потрапити під російський вплив. Європі кажете, що хочете з нею об"єднуватися. Натомість робите все, щоб туди швидко не потрапити.

Неправда, що українські патріоти є тільки на заході

Усе це українська влада робить свідомо. Бо розуміє: якщо Україна приєднається до Європи, стане неможливим задовольняти свої приватні незаконні інтереси. Тому й процвітає  корупція. Загалом же в Україні величезну роль грає бізнес. У вас, на відміну від Білорусі, журналіст не може загинути через те, що викрив велику політичну аферу. Проте його можуть убити, якщо становитиме загрозу чиїмсь бізнес-інтересам.

Що можна зробити для збалансування влади в Україні?

— Я дуже часто спілкуюся з українськими можновладцями. Вражений тим, як вони мислять. Українські політики просто не уособлюють себе з країною — тільки з власними інтересами. Найжахливіше те, що вони самі не вірять в демократію в Україні. Більше того, вони її висміюють.

На політичній сцені України має відбутися великий переворот — зміна політичних поколінь. Сьогодні в різних регіонах країни  зростає молода українська інтелігенція. Це неправда, що українські патріоти є тільки на заході. Вони є в Донецьку, Луганську, Криму. На сході України є багато молодих людей, які мислять по-державницьки. Тобто уявляють сучасну країну як повністю позбавлену корупції, що пильнує свій національний здобуток і служить людям.

Якщо дати таким можливість прийти до влади, вони справді змінять Україну. Та сьогодні Україною керують кар"єристи з різних бізнесових та політичних кіл.

Кінець помаранчевої революції насправді був лише початком. Зараз олігархи продукують нових олігархів, їхні діти заражені цією ідеологією. Українська революція триватиме ще багато років й закінчиться тільки тоді, коли врешті зміняться покоління та помруть українські комуністи й олігархи.

Зараз ви читаєте новину «"Українським політикам вигідно залишити все, як є"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі