четвер, 21 січня 2021 06:55

Україномовного Харкова нам не бачити

Із 16 січня працівники сфери обслуговування повинні надавати послуги українською. Набула чинності стаття 30 Закону про мову.

Начитався в соціальних мережах історій громадян, як вони перейшли на українську. Хто ще в 1990-х, хто — 2008 року, а найбільше — після 2014-го. Українська мова як відповідь на війну з Російською Федерацією — це добре. Але якби не було війни, то виходить, інших спонук немає? Із доброї сотні історій про перехід на українську не було жодної, де людина сказала б: бо вимагало оточення, дражнили "русским", звільнили б з роботи.

По суті саме існування України, статус державної мови й навіть реальна багатомільйонна армія українофонів такі беззубі, що не здатні були інтегрувати іншомовних громадян.

А от війна, сильні емоції, образи — так, це інструменти. З таким їх набором україномовного Дніпра чи Харкова нам не бачити ще років 100. Вже й Росії не буде, а наші далі по-тамтешньому балакатимуть. Доки знову хтось сильно не образить. До печінок.

Зараз ви читаєте новину «Україномовного Харкова нам не бачити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі