середа, 23 травня 2007 16:04

Українці за кордоном знову не проголосують

За різними оцінками, за кордоном на заробітках, у відрядженнях і на відпочинку постійно перебувають 5–7 мільйонів громадян України. Під час усіх минулих виборчих кампаній ними ніхто серйозно не опікувався. Жоден із політиків чи жодна з партій не боролися за їхні голоси. А держава ніяк не спромоглася реально забезпечити їх волевиявлення.

На парламентських виборах 2006 року був утворений один закордонний виборчий округ із 116 дільницями. У списки виборців внесли 422137 прізвищ. Взяли ж участь у голосуванні всього 34115 осіб.

Зрозуміло, що це ніяк не могло змінити загальну картину підсумків волевиявлення. Якби ж участь заробітчан була забезпечена на тому ж рівні, як і на Батьківщині, то при явці близько 70% 3,5–5 млн голосів могли б серйозно вплинути на структуру Верховної Ради.

Уся проблема в тому, що участь у голосуванні за кордоном можуть узяти лише зареєстровані в консульствах громадяни. Але у своїй переважній більшості українці на облік не стають, тим більше, що багато хто з них перебуває там нелегально. Та й зареєстровані часто не голосують через те, що добиратися до консульства чи посольства (саме там відкривають виборчі дільниці) часто треба далеко, іноді з іншого кінця країни.

Народний депутат від БЮТу, член комітету з правової політики 40-річний Євген Корнійчук протягом п"яти років працював консулом України в Нью-Йорку.

— Консульські установи створювалися під місця компактного проживання наших громадян, — каже Корнійчук. — Формально до закону про вибори претензій немає. Але, наприклад, якщо ви проживаєте в США в регіоні Нової Англії, то їхати до консульського пункту можна й чотири години. Із Флориди до Нью-Йорка — набагато довше. Тому треба відкривати додаткові консульські пункти.

3,5–5 мільйонів голосів могли б серйозно вплинути на структуру Верховної Ради

Колишній дипломат вважає, що це абсолютно можливо, але потрібні політична воля й додаткове фінансування.

На попередніх президентських виборах 2004 року виник цілий скандал, коли тодішній прем"єр Віктор Янукович намагався відкрити додатково близько 100 виборчих дільниць у Росії. Команда його конкурента Віктора Ющенка звинуватила владу в намірах влаштувати там масові фальсифікації.

Голова правління Комітету виборців України Ігор Попов, 34 роки, вивчав досвід балканських, кавказьких держав і Молдови — за кордоном перебуває половина населення цих країн. Каже, що ще жодною державою проблема голосування своїх громадян за кордоном належним чином не вирішена.

— Хотілося б, щоб усі наші заробітчани голосували, — каже він. — Бо навіть якщо вони там нелегально, то кордон перетинали легально. І, в принципі, повинні мати право проголосувати.

На думку очільника КВУ, виходом могло б стати відкриття додаткових виборчих дільниць у країнах масового перебування українців. Але щоб їх відкрити поза межами дипломатичних установ, потрібні переговори з кожною окремою країною. Ті, як свідчить досвід, ідуть на це неохоче.

Отож цілком очевидно, що і на наступних дострокових виборах абсолютна більшість українців за кордоном узяти участь у голосуванні не зможе. Вирішити всі відповідні проблеми за короткий час неможливо.

Зараз ви читаєте новину «Українці за кордоном знову не проголосують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі