пʼятниця, 04 березня 2011 07:15

Українці охоче платять за піратські фільми й музику

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Столичний ринок "Петрівка" потрапив до чорного списку торгових зон, де продають неліцензійні диски з музикою, фільмами, іграми, програмами. Його укладає міністерство торгівлі США.

— Торік Міжнародний альянс інтелектуальної власності надав Україні рекомендації, як протидіяти піратству. Насамперед треба було ухвалити поправки до законів про авторське право, про телекомунікації та внести зміни до Кримінального кодексу. Також порадили вдвічі збільшити кількість правоохоронців, які захищали б авторські права. А в бюджеті передбачити кошти на ліцензійні програми для міністерських і відомчих комп'ютерів. Нічого з цього уряд не виконав, — каже голова Української антипіратської асоціації Володимир Ілінг, 60 років.

— Якщо людина не сплачує за інтелектуальну продукцію, то обкрадає її автора. У нас не буде фільмів українською, пісень, якщо ніхто не платитиме за це, — додає директор Асоціації підприємств інформаційних технологій Юрій Пероганич, 48 років. — На Заході покупець комп'ютера розраховує витратити таку ж суму на програмне забезпечення. Але навіщо "Майкрософту" розробляти програми українською, якщо їх ніхто не купує? На базарі копії у 100 разів дешевші.

Основним каналом отримання піратської продукції став інтернет. У нас розробляють сайти, не досяжні для інших країн. Провайдери ніяк не відповідають перед законом. Примусити закрити піратський сайт можливо тільки через суд. А це тривалий процес. Дійшло до того, що українці навіть платять за фільми і музику, скачані з піратських обмінників файлів. Вітчизняні популярні виконавці почали викладати пісні на власні сайти для безкоштовного скачування. Бо пірати все одно крадуть їх і перепродують.

Україна — одна з 13 країн із найвищим рівнем інтелектуального піратства. Крім нас, такими вважають Аргентину, Канаду, Чилі, Китай, Коста-Рику, Індію, Індонезію, Філіппіни, Росію, Іспанію, Таїланд і В'єтнам. Наслідки будуть серйознішими. Якщо раніше лише Сполучені Штати погрожували нам санкціями, тепер до них приєднуються країни Євросоюзу. Страждатиме імідж, можуть обмежити експорт певних товарів.

Зараз ви читаєте новину «Українці охоче платять за піратські фільми й музику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі