пʼятниця, 13 травня 2011 07:55

Українці недоїдають третину норми

 

Карту голоду на 2011 рік уклали експерти Всесвітньої продовольчої програми ООН. Головними причинами нестачі харчів у багатьох країнах світу вони називають природні лиха, воєнні конфлікти і недоразвиненість сільського господарства. Через це близько мільярда жителів землі злидарюють, а 17% недоотримують достатнього харчування.

Україна потрапила в категорію країн, де голодують менш як 5%. Вітчизняні норми фізіологічних потреб у харчуванні затверджені 1999-го. Всесвітня організація охорони здоров'я радить переглядати їх кожні п'ять років.

— Українці не голодують, але недоїдають третину норми, — каже директор із програм розвитку людського потенціалу Інституту Горшеніна 46-річна Марина Ткаченко. — Калорійність раціону харчування наших людей становить близько 2500 кілокалорій на добу, тоді як у розвинених країнах — 3300–3800. Цей стандарт із 1996-го закріплений Римською декларацією про продовольчу безпеку. Підтягнути Україну до нього пробують у законопроекті "Про продовольчу безпеку". Правда, розрахувати кількість кілокалорій на душу населення — це як виміряти середню температуру хворих у лікарні. Треба зважати на вік, стать людини, рівень фізичної активності й регіон проживання.

По-друге, така стандартизація добра тоді, коли вписана у контекст інших стандартів — про соціальну допомогу, ціноутворення продуктів, якості життя, технології виготовлення їжі. А в цих сферах у нас повна імпровізація.

У Радянському Союзі були їдальні при заводах, санаторно-курортне лікування з посиленим харчуванням. Зараз цього немає. Тому нікому контролювати, чи робітник, який важко фізично працює й отримує копійки, споживає висококалорійну їжу.

— Те, що людина витратила багато грошей на їжу, зовсім не означає, що вона харчується якісно, — каже 40-річний Ігор Потапов, голова громадської організації "Експерт", що порівнює якість продуктів. — Близько третини продуктів у магазинах сфальсифіковані. Виробники намагаються заощадити і здешевити собівартість продуктів. Скажімо, макарони з м'яких сортів пшениці продають як виготовлені з удвічі дорожчих твердих сортів. Те саме з маслом, сметаною, згущеним молоком, які виробляють із рослинних жирів.

Зараз ви читаєте новину «Українці недоїдають третину норми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі