четвер, 11 червня 2020 00:36

Українці можуть стартувати в космічній гонці

Автор: novy.tv
  Ракета ”Фалькон 9” приватної американської компанії ”Спейс Ікс” стартує з мису Канаверал у Сполучених Штатах Америки 30 травня. Вивела на орбіту космічний корабель ”Крю Дрегон” з астронавтами Дуґом Герлі та Бобом Бенкеном. Наступного дня вони зістикувалися з Міжнародною космічною станцією
Ракета ”Фалькон 9” приватної американської компанії ”Спейс Ікс” стартує з мису Канаверал у Сполучених Штатах Америки 30 травня. Вивела на орбіту космічний корабель ”Крю Дрегон” з астронавтами Дуґом Герлі та Бобом Бенкеном. Наступного дня вони зістикувалися з Міжнародною космічною станцією

30 травня ми стали свідками початку нової історичної епохи й кінця російського космосу.

Епоха, що розпочалася з гагарінського "Поехали!", завершилася словами Ілона Маска "Батут працює!" після успішного старту його ракети (2014-го після запровадження санкцій глава Роскосмосу Дмитро Рогозін погрожував США, що Росія не доставлятиме американських астронавтів на Міжнародну космічну станцію. Мовляв, нехай користуються батутом. — ГПУ).

Здавалося б, крапку поставлено. Але путінська пародія на Радянський Союз додала останній штрих. Тепер один із заводів Роскосмосу випускатиме ліфти, в яких під час руху вмикатиметься запис голосу Юрія Гагаріна. "Космічний" шлях із першого поверху на третій супроводжуватиме те саме "Поехали!".

Старт корабля "Крю Дрегон" означає не лише кінець Роскосмосу. А й монополії держави на підкорення позаземного простору. В космос уперше вийшла приватна компанія. Тепер його освоєння прискориться.

У XVI–XVII століттях країни поділилися на ті, що сприяли своїм підприємцям у спорядженні кораблів до Індії та до Нового Світу, і ті, що копались у власному городі й проґавили можливості. Хто тоді ризикнув, у ХХІ столітті є найуспішнішими.

Підряди від НАСА — американського Нацуправління з аеронавтики й дослідження космічного простору — на різні види космічних ­запусків виграла не лише "Спейс Ікс" Ілона Маска. А ще вісім приватних компаній. Одна з них — "Фаєрфлай" бізнесмена з Дніпра Максима Полякова. Але скільки українців хоча б чули це прізвище?

Ми ще не втратили шансу опинитися серед перших, а не наздоганяти останній вагон чужого потяга. Є активний Поляков, є напівмертві, але із запасом технологій і кадрів, "Південмаш" і Конструкторське бюро імені Михайла Янгеля. Маск вважає найкращою ракетою після його "Фалькону" саме наші "Зеніти". Україна нещодавно ухвалила закон, що відкриває космос для приватних компаній. Старт "Крю Дрегона" — це постріл стартового пістолета, гонитва розпочалася. Відлік для нас на право бути серед перших пішов на роки, не десятиліття.

Держава не має сама лізти гравцем на ринок космічних ­послуг. Бюрократичні структури завжди програють приватним. Вона має стати покупцем таких послуг у приватних компаній. Бути гарантом кредитів при виході на світові ринки. Створити рівні умови. Також держава повинна забезпечити українським компаніям можливість отримати й вдосконалювати розроблені раніше за кошти платників податків технології. Вони — найпотужніший капітал, з якого Україна може стартувати як учасник космічної гонки.

Ми ще здатні стрибнути на батут Маска, але це слід робити сьогодні. Інакше застрянемо в старому ліфті з грамофонним голосом Гагаріна.

Зараз ви читаєте новину «Українці можуть стартувати в космічній гонці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі