середа, 16 липня 2008 18:55

"Українці мало піклуються за екологію"

  Клод Фуслер: ”Влада має пояснювати, чому слід економити воду й дбати про чисте повітря”
Клод Фуслер: ”Влада має пояснювати, чому слід економити воду й дбати про чисте повітря”

Директор ініціативи ООН "Із турботою про клімат" Клод Фуслер, 64 роки, каже, що у країнах Західної Європи екологічна свідомість помітна в робочих приміщеннях.

Наскільки українці свідомі того, що потрібно дбати про довкілля?

— Україна в цьому відстає від інших європейських країн принаймні на 15 років. Уряд, органи місцевого самоврядування, українці турбуються про екологію набагато менше за європейців.

Хоча серйозних проблем в Україні — купа. Найменш ефективно в Європі вона витрачає енергію, майже не використовують технології енергозбереження. За викидами в атмосферу сполук вуглецю ваша держава — на шостому місці у світі. А саме вони є основною причиною глобального потепління. Традиційні системи опалення в Україні втрачають 25–40 відсотків тепла.

Інша проблема — неякісна питна вода. При обробці землі занадто багато використовують нітратів та хімікатів. Не кажучи вже про негативні наслідки Чорнобильської аварії.

Людей слід заохочувати до вирішення цих проблем. Влада має пояснювати, чому слід економити воду, дбати про чисте повітря, не спалювати у смітті скло та метали, бо від цього в атмосферу викидаються парникові гази. Треба правильно утилізувати відходи, не забуваючи про їхню вторинну переробку.

А як із цим в українських приватних компаній?

— У країнах Західної Європи екологічна свідомість людей помітна в робочих приміщеннях. Вони економлять електроенергію, воду, папір. Офіси обладнані спеціальними енергозберігаючими лампами. Кожен працівник допомагає утилізувати відходи. Автомобілі компаній відповідають вимогам з охорони навколишнього середовища, менше забруднюють атмосферу вихлопними газами.

В Україні цього немає. Загалом, працівників потрібно навчити правилу трьох дій: зменшуй використання, використовуй повторно, використовуй матеріали повторної обробки.

Яким чином ООН допомагає Україні вирішувати ці проблеми?

— Метою нашої програми є змінити ставлення кожної людини до екології — чиновників, бізнесменів, членів громадських організацій, усього суспільства. Зокрема, Представництво ООН в Україні ініціювало проведення національної кампанії "Прямуй на зелене".

Cистеми опалення втрачають 25–40 відсотків тепла

Нині 24 компанії підписали відповідну декларацію й таким чином публічно проголосили свої волонтерські зусилля щодо захисту навколишнього середовища на місцевому рівні та глобально. Наприклад, "Оболонь", "Кока-кола Україна", "Фокстрот". Вони зобов"язалися бути екологічно відповідальними, використовувати у своїй роботі лише екологічно чисті технології. Тепер їхній основний принцип — "Для початку не нашкодь". Тобто, перш ніж щось зробити, треба подумати про наслідки цього для природи. Для тих, хто підписав Глобальний договір, ООН запровадила ініціативу "Із турботою про клімат". Понад 250 компаній світу до цього вже приєдналися. Незабаром їхнім прикладом скористаються й українські компанії.

Скільки часу знадобиться для зміни екологічної поведінки та свідомості українців?

— Це залежатиме від того, наскільки тісно співпрацюватимуть уряд, громадські організації та бізнес. Українська влада постійно проголошує курс на глибшу інтеграцію з Євросоюзом. Тож треба прагнути до відповідності вимогам ЄС щодо охорони навколишнього середовища. Підвищуючи свою екологічну свідомість, українці наближаються до Євросоюзу.

Зараз ви читаєте новину «"Українці мало піклуються за екологію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі