вівторок, 20 серпня 2019 05:16

"Україна наздожене Польщу за 15 років"

Валовий внутрішній продукт України у другому кварталі 2019 року зріс на 4,6% до аналогічного періоду 2018-го. У першому кварталі темп збільшення становив 2,5%, повідомив Держстат.

"Зростання української економіки на 4,6% було несподівано швидке. Світовий банк попереджав, що без прискорення темпів зростання Україні знадобиться півстоліття, щоб наздогнати сусідню Польщу", — пише американська інформагенція "Блумберг".

За 2014–2015 роки економіка України впала на 16,7%. Далі щорічно зростала на 2,3–3,3%.

— Ми змогли пришвидшити зростання за рахунок розвитку сільськогосподарської галузі, ІТ-сфери, фармацевтики, — говорить економіст Андрій Новак, 46 років.

— Також на другий квартал припали дві мас­штабні всеукраїнські виборчі кампанії. У цей час до країни заводять гроші з офшорів. Вони теж підживили економіку. Ще рано говорити, чи нинішній показник сталий. Чи зможемо зберегти і зафіксувати його, покаже кінець року.

Громадяни не відчувають напряму зростання ВВП. Добробут українця покращиться, коли збільшаться його прибутки, а ціни залишаться сталими. Доходи громадян залежать від загальної економічної ситуації. Саме на це впливає збільшення валового внутрішнього продукту.

Щоб зміни були відчутні, мало показника 4,6 відсотка. 2004-го наша економіка зросла на 12 процентів. Саме такого щорічного результату треба прагнути. Тоді наздоженемо Польщу років за 15. Це реальна перспектива. Маємо залучати іноземних інвесторів. Світу треба дати сигнал, що можемо захистити їхні гроші. Гарантувати верховенство права. Також слід формувати вигідні умови для українського експорту. Постачати світу якісну продукцію, популяризувати її.

Зараз ви читаєте новину «"Україна наздожене Польщу за 15 років"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі