понеділок, 10 грудня 2007 14:18

Україна може знову залишитися без опозиції

Президент Росії Володимир Путін сказав якось у розмові з Віктором Януковичем: "Не розумію, яка у вас може бути опозиція? По-моєму, ви всі там при владі...". Це правда. От нині: влада помінялася і той-таки Янукович уже практично опозиціонер. Але статус самої опозиції та її відносини з владою залишаються таким ж незрозумілим, як і раніше.

Хтось пропонує віддати опозиції посаду віце-прем"єра, інші великодушні переможці охоче погоджуються на такі дарунки, як посади голів комітетів Верховної Ради. Усе це, швидше, нагадує політичну корупцію, а не турботу про користь для держави й суспільства. У цивілізованому світі опозиція не бере участі у формуванні уряду. Бо її завдання — критично оцінювати й контролювати виконання урядової програми, рішень кабміну, завжди бути готовою запропонувати альтернативу. Для підтримки опозиції в цьому існують відповідні закони та норми.

По-моєму, ви всі там при владі

Першою юридично визнала опозицію Велика Британія. 1937 року "Законом про Міністрів Корони" встановили щорічну плату лідерові "офіційної опозиції Його Величності". Згідно з документом, таким стає глава опозиційної партії або коаліції, яка має найбільше місць у Палаті громад. У Франції поняття опозиції вживають не до лівої або правої меншості в парламенті, а до тих політичних сил, що виступають з різкою критикою дій офіційного курсу. У Німеччині й Литві права опозиції виписані не в конституції чи окремих законах, а в регламентах бундестагу й сейму. У деяких країнах парламентські фракції опозиційних партій отримують додаткове державне фінансування. Наприклад, у Чехії сума державних дотацій для таких утричі вища, ніж для правлячих.

Утім, влада в країнах із розвиненою демократією відрізняється від нашої. Вона відповідальна і без батога опозиції. Бо знає, що коли погано працюватиме — програє на виборах. В Україні ж за 16 років такої чіткої закономірності так і не з"явилося. Щоправда, мабуть, не просто так зійшли з політичної арени колишній провладний блок "За Єдину Україну", Соціал-демократична партія (об"єднана) та Народно-демократична партія. Водночас БЮТ завдяки принциповій опозиційності Юлії Тимошенко збільшив свою підтримку.

Та загалом політична діяльність провідних українських партій зводилася до того, щоб захопити найласіший шматок влади і якомога швидше його проковтнути. Навіть якщо для цього треба йти на неприродні домовленості з опонентами. Коли ж і нині формування нових керівних органів парламенту й Кабміну зведеться до безконфліктного розподілу посад і різних пільг, то опозиції до влади в Україні знову не буде. Якщо такою не вважати сам народ.

Зараз ви читаєте новину «Україна може знову залишитися без опозиції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі