четвер, 02 вересня 2021 07:41

Україна має використати загострення на Донбасі

Автор: FACEBOOK.COM/ООС
  28 серпня російські окупанти обстріляли Авдіївку на Донеччині. Зруйнована одна будівля. Житловий район поблизу промзони залишився без електрики
28 серпня російські окупанти обстріляли Авдіївку на Донеччині. Зруйнована одна будівля. Житловий район поблизу промзони залишився без електрики

— Росія хоче показати Сполученим Штатам, що будь-яка допомога Україні може викликати конфлікт у гарячій формі, — каже 47-річний Сергій Гармаш, представник української делегації у Тристоронній контактній групі з врегулювання на Донбасі.

28 серпня окупанти обстріляли Авдіївку в Донецькій області. У регіоні призупинили рух поїздів.

"Обстріл почався близько 6:20. На позиції українських захисників на околиці прилетіли 25 мін калібру 120 міліметрів, — повідомила журналістка видання "Новинарня" Анастасія Федченко. — Наш військовий отримав осколкове поранення. Обстріл тривав до сьомої. Після 8:45 відбулося ще два. Із різних напрямків. 10 мін — з одного боку, 27 — з другого. Зруйнували одну цивільну будівлю".

"Загарбники стріляли із заборонених Мінськими домовленостями мінометів та артилерії калібру 120 міліметрів. Пошкодили цивільні об'єкти міста. Постраждалих серед місцевого населення немає, — йдеться в повідомленні пресслужби операції Об'єднаних сил. — Систематичні обстріли населених пунктів свідчать про зацікавленість ватажків окупаційної адміністрації РФ у загостренні конфлікту. Демонструють небажання дотримуватися режиму припинення вогню. Українські військові надали адекватну відповідь".

За добу 28 серпня шестеро українських військових поранили. Ще четверо мають бойове травмування. Напередодні — один боєць загинув. 29 серпня проросійські бойовики обстріляли позиції у смузі оперативно-тактичного угруповання "Північ". Поранили військовослужбовця, перебуває у важкому стані. 30 серпня один український захисник загинув, ще один отримав поранення.

— Загострення на Донбасі пов'язане із зустріччю українського й американського президентів 1 вересня, — додає Гармаш.

— Цього року більшість втрат на передовій — від снайперського вогню. Обстріл українських позицій із великокаліберної зброї — явне попередження. Росія хоче, щоб Байден не виконував прохань Зеленського. Щоб США не підтримували рух України в НАТО і не перекидали військових на нашу територію.

З-під Авдіївки наші бійці повідомляли, що не відповідають на обстріли. Якщо почнуть, Україну звинуватять у загостренні. До зустрічі президентів у Вашингтоні. Зараз важливо уникнути цього. Коли переговори завершаться, можна дати відсіч так, щоб із того боку не хотіли стріляти.

— Ці обстріли — для створення поганих новин. Відбуваються перед будь-якими важливими для України зустрічами, — говорить політолог Олег Саакян, 25 років. — Москва підживлює настрої. Мовляв, українська армія капітулює, а американці схиляють Київ до російського сценарію Мінських угод (зафіксувати особливий статус Донбасу в Конституції, провести місцеві вибори до виведення російських військ. — ГПУ).

Кремль посилає сигнал: робитиме все, що захоче. І Вашингтон цьому не завадить. Це психологічний тиск і на Україну, і на Штати.

Треба використовувати загострення. Маємо додатковий аргумент, щоб США надали вагомішу допомогу. Це питання безпеки. Тим більше, коли події в Афганістані підносять як поразку західного світу.

Потрібно бути чесними з власним військом і населенням щодо відповіді на провокації на передовій. Якщо відсічі немає з тактичних міркувань — це треба пояснювати людям. Тоді Росія матиме менше можливостей для маніпуляцій.

Зараз ви читаєте новину «Україна має використати загострення на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі