середа, 12 грудня 2007 15:28

У війську вже зараз не вистачає контрактників

Обіцянка Юлії Тимошенко скасувати з 2008 року призов до армії була явним популізмом, але голосів на виборах їй додала. Схоже, на посаді прем"єра лідерка БЮТу відмовлятися від цієї ідеї не збирається. Військових це лякає.

В армії вважають, що прорахованим є скасування призову з 2011 року, як того вимагає президент Віктор Ющенко. А поспішне скасування строкової служби зводить нанівець ідею реформування Збройних сил. Військо позбудеться солдатів і сержантів. Знайомий офіцер порівняв таку ситуацію зі звільненням із пологових будинків акушерок. Лікарі з прибиральницями залишаються, а хто буде приймати пологи — невідомо.

Бо достатньо бажаючих піти служити за контрактом солдатами та сержантами немає. Нині, за поточним планом переходу армії на контракт, не вистачає близько 40 тис.  контрактників. Надто багато людей звільняються: в одних закінчується термін угоди з армією, інші розривають її достроково. Останніх, до речі, більшість. При цьому ніхто з відмовників не сплачує державі неустойку. У Новоград-Волинському була свідком: 28-річний луганчанин пішов на два дні в самоволку, бо до нього приїхали друзі. Пиячили. Ясно, його звільнили. З важкого похмілля той чоловік скаржився мені на черствість свого командира та щиро не розумів, за що його виганяють із армії.

Ніхто з відмовників не сплачує державі неустойку

Такі-от кадри, й ті тікають. А обирати ні з кого. Зарплатня контрактника-початківця 800 грн. На неї погоджуються в основному мешканці з сільських районів, де важко з роботою, особи з малозабезпечених родин тощо. Серед городян бажаючих підписати контракт із армією практично немає. Ура-патріотизмом та просто пропагандою військової служби питання кадрів не вирішити. А зацікавити потенційних контрактників армії нині нічим: житла немає, зарплатня маленька, перспективи неясні.

Отож ідея термінового створення контрактної армії може зірватися через відсутність бажаючих служити. Примусовий призов скасують, а мотивації для вільного найму на службу поки що немає. Звісно, гроші можуть ідею врятувати. Але їх треба багато. Щоб запропонувати настільки привабливу зарплату, аби вибирати кращих із-поміж кандидатів у контрактники.

Зараз ви читаєте новину «У війську вже зараз не вистачає контрактників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі