середа, 07 березня 2007 17:25

У Вашингтоні роблять ставку на Тимошенко

Практична цінність візиту Юлії Тимошенко до Сполучених Штатів стала зрозумілою ще у Вашингтоні. Головна ідея, яку вона так наполегливо намагалася донести до американських чиновників — дострокові вибори до Верховної Ради, — була ними в цілому сприйнята з розумінням. Укотре проявилася здатність Тимошенко знаходити потрібну тему для кожної окремої аудиторії. Особливо коли вона акцентувала увагу американських експертів і високопосадовців на енергетичних питаннях.

Саме ця проблема виявилася найбільш близькою її заокеанським співрозмовникам. У Вашингтоні занепокоєні посиленням енергетичного шантажу Росією Євросоюзу, й особливо країн Центральної Європи. Ідеться насамперед про Польщу й Чехію, у яких США планують розмістити свої комплекси протиракетної оборони. Ці плани викликають особливу стурбованість у Росії. І та активно розпочала використовувати енергетичні важелі тиску, аби європейські союзники США відмовилися розмістити на своїй території системи ПРО. Тимошенко, на відміну від українського уряду, оголосила про свою підтримку дій США. Поза сумнівом, її позицію у Вашингтоні зустріли з вдячністю.

В американській столиці не обійшлося й без проколів

До плюсів візиту слід зарахувати і підсумки зустрічі з екс-держсекретарем США Мадлен Олбрайт. Вона поки що очолює одну з найбільш авторитетних експертних структур Америки — Національний демократичний інститут. Для Тимошенко надзвичайно важливо те, що вона домовилася з НДІ про навчання в ньому партійних працівників БЮТу й отримала доступ до його аналітичних напрацювань. Це ще одне непряме свідчення на користь підтримки американцями головної ідеї Тимошенко: дострокових виборів до парламенту. Ще одним конкретним наслідком вашингтонського вояжу стала відмова БЮТу й "Народного союзу "Наша Україна" брати участь у роботі конституційної комісії Верховної Ради. Очевидно, цей план українська опозиціонерка ухвалила після зустрічей з віце-президентом США Діком Чейні і держсекретарем Кондолізою Райс, де також лунала тема реформи Конституції.

Проте в американській столиці не обійшлося й без проколів. Найбільшим стала невиправдано різка реакція Юлії Тимошенко на запитання репортера з "Радіо Свобода". Коли той припустив, що Тимошенко 10 років не приїжджала до Америки, ймовірно, через справу Лазаренка, а також запитав, що в її фракції роблять "кучмісти" Губський та Фельдман, вона назвала його провокатором. Американцям висловлювання Тимошенко на адресу журналіста надзвичайно не сподобалися. Але загалом візит засвідчив, що у Вашингтоні на Тимошенко роблять велику ставку. Це підтвердив рівень її зустрічей, зокрема з Діком Чейні і Кондолізою Райс, які посідають відповідно друге й четверте місце в державній ієрархії США.

Зараз ви читаєте новину «У Вашингтоні роблять ставку на Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі