середа, 06 лютого 2008 14:17

У туризм вигідно вкладати бізнесу і державі

Указом президента Віктора Ющенка 2008-й оголошено Роком туризму в Україні. Це пов"язано з майбутнім проведенням у нас футбольного чемпіонату Євро-2012.

Торік на пропаганду України як туристичного напрямку з бюджету було виділено 8,5 млн грн. Кампанія триває й цього року. Мінкультури і туризму склало перелік об"єктів, якими можна привернути увагу іноземців. У списку 70 тис. річок, 17 національних природних парків, чотири біосферних та 17 природних заповідників, понад 130 тис. пам"яток культури та історії, понад 400 музеїв.

Але виникає інша проблема: що робити, якщо туристи масово поїдуть в Україну? Не вистачає сучасних готелів та іншої туристичної інфраструктури. Навіть цивілізованих туалетів.

— Коли туристичний попит перевищуватиме пропозицію, то це якраз і спонукатиме туроператорів та місцеву владу до розбудови інфраструктури, — каже на це  заступник міністра культури й туризму Михайло Кулиняк, 38 років.

Директор приватного туристичного підприємства 60-річний Петро Коритний оцінює стан справ з українським туризмом як катастрофічний. Крім інфраструктури, незадовільною є якість екскурсій, знання екскурсоводами іноземних мов. Бізнесмен попереджає: під час Євро-2012 можуть виникнути з цим проблеми. Такі були під час святкування 1500-річчя Києва 1982-го — не вистачало гідів зі знанням мов. А ще бракує малих автобусів євро-класу для формування екскурсійних груп по 30 осіб.

Незадовільною є якість екскурсій, знання екскурсоводами іноземних мов

— У нас є що показати. Наприклад, Тростянецький парк у Чернігівській області, — каже він. — Іноземці в захваті. Але запитують — чому там немає готелю? У жахливому стані національний історико-архітектурний заповідник Качанівка, що теж на Чернігівщині. Колись цей маєток подарувала фельдмаршалу Румянцеву Катерина II. У ХIХ ст. його господарем був український меценат Василь Тарновський. Наша історія цікава, а ось оточуюче її середовище — жахливе. От приїдуть туристи із Франції, захочуть побачити бальзаківські місця, маєток Евеліни Ганської на Житомирщині. А сервісу ж немає.

Проблеми туристичної галузі можуть вирішити інвестиції. Вигідно вкладати в туризм і приватному бізнесу, і державі — бо віддача суттєва. Греція, приміром, торік витратила на це 130 млн євро.

— В Україні минулого року загальний обсяг наданих туристичних послуг становив 37 мільярдів гривень, — каже  голова Державної служби туризму й курортів Анатолій Пахля, 54 роки. — Бюджет Криму наповнюється за рахунок туризму на 45 відсотків. Треба розвивати його і в інших регіонах. Наприклад, у Донеччині — вона займає друге місце після Криму за кількістю курортних об"єктів.

Зараз ви читаєте новину «У туризм вигідно вкладати бізнесу і державі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі