вівторок, 17 червня 2008 14:45

"У селі в бабусі дитина оздоровиться краще, ніж у дитячому таборі"

  Тетяна Рахімова: ”Головне — не наковтатися брудної води. Через шкіру кишкова паличка в організм не потрапить”
Тетяна Рахімова: ”Головне — не наковтатися брудної води. Через шкіру кишкова паличка в організм не потрапить”

Заввідділу екології і здоров"я Центральної санітарно-епідеміологічної служби МОЗ Тетяна Рахімова, 49 років, каже, що на відпочинку в Туреччині чи Єгипті слід стерегтися укусів комарів.

У якому стані нині пляжі і зони відпочинку на узбережжі Чорного й Азовського морів?

— У нинішньому сезоні повинні діяти понад тисячу пляжів і рекреаційних зон, які мають вихід на морське узбережжя, — у Криму, Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Херсонській областях. Станом на 9 червня працював 301 пляж. 26 було закрито, сім з них на південному березі Криму: ялтинські "Сонячний", "Лівадія", "Золотий пляж", у трьох санаторіях та пансіонаті "Затишок" Бахчисарайського району. Решта не відкрито через проблеми з документами чи погану підготовку —  невідповідність санітарним вимогам, технічний стан самих об"єктів або мікробне забруднення води.

Як це все контролюють?

— Лабораторний аналіз якості морської і річкової води влітку проводять раз на тиждень. Донині лише 4,7 відсотків проб показали перевищення норм мікробного забруднення. Були виявлені лактопозитивні кишкові палички у Маріуполі, Донецьку, на Миколаївщині та Херсонщині. Але ситуація може змінюватися щотижня.

При надмірному забрудненні води санітарний лікар виносить постанову про закриття пляжу. Виставляють табличку про те, що купання заборонено.

А люди все одно купаються...

— Головне — не наковтатися тої води. Через шкіру кишкова паличка в організм не потрапить.

Чи будуть відкриті кримські пляжі в районах Керченської протоки, де торік сталася аварія танкерів із нафтою і сіркою?

— Жоден пляж у цій зоні не працює. Хоча проби води на пляжах, у місцях купання та міській набережній Керчі не показали відхилень від норми. Концентрація нафтопродуктів — удесятеро нижче гранично допустимих показників. Тільки при штормі вони можуть піднятися з дна. Але всі керченські пляжі закриті. Та й люди самі поки що бояться туди їхати.

Яка ситуація з готовністю дитячих оздоровчих закладів?

— В усіх санаторіях і дитячих таборах працюють санітарно-епідеміологічні служби.  Перевіряють не тільки зони відпочинку, а й заклади харчування. Поки що ніяких порушень і спалахів хвороб не зафіксовано.

Де краще відпочивати — на громадських чи "диких" пляжах?

— Якщо не їсти пісок і не пити воду з моря чи річки, то можна відпочивати де завгодно. Тобто при дотриманні простих правил санітарії і гігієни з людиною нічого не станеться. Раніше взагалі були одні "дикі" пляжі. Просто не було тих зручностей, що на офіційних.

Проблема в тому, що ніякі заборони, паркани чи попередження людей не зупиняють. Вони все одно їздять на озера або водойми з сумнівною репутацією, купаються в якихось "жабниках"... І ніхто не думає про хвороби, отруєння, травми. У результаті можуть більше нашкодити собі, ніж оздоровитися.

Усі керченські пляжі закриті

Свого сина я не вожу на море вже чотири роки. І від цього його здоров"я гіршим не стало. А коли постійно тягають дітей на море чи річку, то від зміни клімату вони хворіють частіше і більше. Як на мене, то в селі в бабусі дитина більше оздоровиться, ніж у дитячому таборі.

А як впливає зміна клімату на людей із хронічними захворюваннями?

— Загальних правил немає. Кожен організм індивідуальний. Треба порадитися зі своїм лікарем, куди можна їхати, а куди — ні. І дослухатися до його рекомендацій.

Який стан пляжів на найбільших річках — Дніпрі, Десні, Південному Бузі?

— Інформацію про це люди можуть отримати на місцевому рівні, ми її не збираємо. Про Київ можу сказати, що всі 12 офіційних пляжів на річках і озерах відкрито. Ще з десяток  відкриються — отримують дозволи, готуються технічно. Там мають бути медпункти, рятувальні служби, питні фонтанчики, туалети тощо.

Чи були в Україні спалахи захворювань у місцях масового відпочинку?

— За роки незалежності не було. Бували окремі випадки харчових отруєнь у закладах громадського харчування. При незадовільному санітарному стані їх закривали.

Наші люди часто з ранку до вечора лежать на пляжі на пекучому сонці. Це безпечно?

— Це неправильно. На сонці можна перебувати зранку максимум до одинадцятої, а потім увечері, коли спека починає спадати. Особливо небезпечне пряме сонячне проміння з 12 до 15 години. І справа не тільки в опіках — зрештою, вони проходять. Від надмірної сонячної радіації можуть виникнути шкіряні й онкологічні захворювання.

Українці полюбляють їздити відпочивати до Туреччини та Єгипту. Чи привозять звідти захворювання — скажімо, малярію?

— За останні п"ять років до України малярію завозили з 36 країн Африки, Азії, Південної Америки та СНД. У Туреччині ризику підхопити малярію в основних туристичних регіонах немає. Умови зараження триденною малярією існують із травня по жовтень головним чином у південно-східній частині країни. Але туди можуть бути тільки якісь екзотичні тури. У Єгипті існує невеликий ризик зараження тропічною і триденною малярією з червня по жовтень в Ель-Файомі.

Перед поїздкою в ці країни раджу звертатися за рекомендаціями до лікаря і порадитися з туроператорами. На відпочинку слід оберігатися укусів комарів. Якщо після повернення з туру у вас підвищена температура або ви контактували з особами, що мали якісь екзотичні захворювання, треба звернутися до медиків.

Зараз серед наших туристів популярні екзотичні тури до країн Африки. Бажано проконсультуватися в інфекціоніста, і він порекомендує, які хімічні ліки слід прийняти для профілактики. Це якщо не убереже від зараження, то принаймні зменшить ризик важких наслідків. Щороку в Україні реєструють одну-дві смерті від малярії.

Зараз ви читаєте новину «"У селі в бабусі дитина оздоровиться краще, ніж у дитячому таборі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі