середа, 20 грудня 2006 15:55

"У росіян були ілюзії щодо Януковича"

  Олександр Потєхін: ”Міністерство закордонних справ — десь збоку”
Олександр Потєхін: ”Міністерство закордонних справ — десь збоку”

Директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики, доктор історичних наук Олександр Потєхін, 57 років, оцінює перспективи запланованого на 22 грудня візиту президента Росії Володимира Путіна і вважає, що Україні слід вступити до СОТ попереду росіян.


Чого варто очікувати від візиту Путіна?

— Найголовніше, що він таки приїде в Україну. За часів першого президентства Леоніда Кучми всі так само з нетерпінням чекали на приїзд Бориса Єльцина. Росія ж поводила себе так, аби продемонструвати: ми до вас не їдемо, бо ми вищі. Якщо хочете  вирішувати власні проблеми, приїздіть самі.

Приблизно те саме відбувається й тепер. Але не варто від візиту Путіна очікувати чогось надзвичайного. Він нічого не змінить. Проблематика російсько-українських відносин давно відома. Газу ми надурняк не отримаємо. Поставимо питання про ціну — російський президент переведе стрілки. Мовляв, звертайтеся до "Газпрому".

Можливо, Ющенко під час переговорів із Путіним підніме тему Голодомору. Українському президентові це по-справжньому болить. Але щодо Росії, то перспектив немає. Вона ніколи не визнає Голодомор геноцидом, бо тоді до неї можуть бути великі претензії. А в Росії й сьогоднішніх проблем вистачає. Наприклад Чечня — там зараз теж геноцид.

Що думаєте про ставлення Росії до Януковича?

— Раніше в росіян були певні ілюзії щодо нього. Та вони не врахували, що наш прем"єр — справжній патріот власної території. Якщо Янукович її визначив, то не пустить туди нікого. Ні росіян, ні поляків, ні американців.

Та загалом в українсько-російських відносинах зараз великої політики немає. Наскільки глибоко Росії вдається втрутитися в українські справи, залежить тільки від економіки. Якщо в Україні є  щось, що можна дешево купити — росіяни з нами співробітничають. Проте останнім часом Україна перестає бути економічно цікавою для Росії. Окрім, звичайно, газотранспортної та газорозподільчої систем. Не виключаю також нафтогін Одеса—Броди.

Як позначиться на візиті те, що Путін приїжджає в розпал протистояння між Віктором Ющенком та Віктором Януковичем?

— Йому залишається зробити вигляд, що нічого особливого не відбувається. Не демонструвати відкрито свого ставлення до цього протистояння, не ділити Ющенка та Януковича на поганого та гарного хлопців. А показати, що Росія прагне співробітництва між українськими президентом та прем"єром, не проти спільного вироблення ними зовнішньої політики.

Аргументація Тарасюка не витримує жодної критики

Як довго президент і прем"єр перетягуватимуть зовнішньополітичну ковдру кожен на себе?

— До наступних президентських виборів. Хіба що одна сторона  раніше скрутить іншій шию. Це зараз намагається робити Партія регіонів. Звичайно, можна було б просто домовлятися: урядові, Секретаріатові президента, Міністерству закордонних справ. Але в будь-якому разі суперництво буде. Одні доводитимуть, що прийшли надовго. Інші — що опоненти опинилися при владі випадково.

Як дивитеся на ситуацію з Борисом Тарасюком?

— Янукович хоче продемонструвати свою владу. Водночас Борис Тарасюк мав би припинити членство в Народному Русі. Бо рядовим дипломатам навіть заборонено вступати в партію, адже вони представляють країну. Тому аргументація Тарасюка на свій захист не витримує жодної критики. Лідер опозиційної партії — НРУ — не може бути міністром в уряді Віктора Януковича. І президентська квота тут ні до чого.

Загалом зараз єдиної української дипломатії немає. У кожного вона своя. У міністра палива і енергетики Юрія Бойка, у віце-прем"єра з питань паливно-енергетичного комплексу Андрія Клюєва, в прем"єра... А Міністерство закордонних справ — десь збоку. Це ж неправильно. Страждає зовнішня політика України.

Тема НАТО може зіпсувати відносини з Росією?

— Сьогодні український уряд хоче вступати до НАТО через референдум. А це автоматично означає, що ми туди не ввійдемо. До того ж у нас немає жодної пронатівської політичної сили. Навіть у "Нашій Україні" багато хто прохолодно ставиться до вступу в альянс.

В Україні лише три високопоставлені особи чітко відстоюють вступ до НАТО — Віктор Ющенко, Анатолій Гриценко та Борис Тарасюк. Додамо деякі з партій чи блоків, які не пройшли до Верховної Ради. Цього замало, щоб Україну туди просувати. Іншими нашими політиками рухає політична кон"юнктура, а не стратегічні міркування.

Я можу припустити, що за деяких обставин Віктор Янукович міг би привести Україну до НАТО. Бо вважає, що з Росією він і так знайде спільну мову. Членство ж у НАТО дійсно вигідне. Це — великий бізнес, гроші, інвестиції. Та Януковичу заважатимуть рухатися до НАТО червоно-рожеві товариші з антикризової коаліції. Вона повертає Україну до застарілого варіанту кучмізму, коли Україні не вірять.

Чи вступатимемо разом з Росією до Світової організації торгівлі?

— Росіяни самі вже заявили, що це неможливо навіть з технічної точки зору. Проте Україна й Росія домовилися: хто вступить до СОТ першим, не шкодитиме економічним інтересам другого. Звичайно, є сумніви щодо дотримання такої домовленості. Тому Україні краще зайвий раз перестрахуватися й вступити до СОТ раніше за Росію.

Зараз ви читаєте новину «"У росіян були ілюзії щодо Януковича"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі