середа, 08 грудня 2010 08:00

"У нас життя в борг вважають ганебним"

 

— Є кілька причин низького рівня користування населенням банківськими послугами, — коментує результати дослідження "Якими фінансовими послугами користуєтеся ви або члени вашої родини" економіст Віктор Лисицький, 65 років. — Перша — люди ще мало знають про ці послуги. Друга — у нас життя в борг вважають ганебним, брати кредит означає розписатися у своїй безпомічності.

У нашому законодавстві толком не прописаний захист прав кредиторів. Коли починають відбирати квартиру в боржника, складається враження, що банк — це бандит із великої дороги. Насправді він захищає свої інтереси і кошти вкладників. А наші злодійкуваті політики ще й роблять випади проти банківської системи.

Щоб залучити більше клієнтів, банки мають проводити просвітницьку роботу. Найкраще, якби її диригентом став Нацбанк. Потрібна також політична й економічна стабілізація в країні. Політична нібито є, але структура малоефективного виробництва залишається старою.

Світовий досвід говорить: якщо забезпечити низьку інфляцію протягом двох-трьох років, то досить швидко починає зростати довгострокове кредитування, інвестиції, страхування ризиків і життя, а спектр банківських послуг розширюється. Але це не скасовує правила, що банки мають наполегливо працювати з клієнтами.

Зараз ви читаєте новину «"У нас життя в борг вважають ганебним"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі