четвер, 13 листопада 2008 20:06

"У нас працівники РНБО, порушуючи чинне законодавство, ведуть слідчі дії та проводять експертизи"

  Василь Грицак: ”Є операція ”Вася”, за сценарієм якої передбачають дискредитацію мене як політика і знищення консорціуму ”ЄДАПС”
Василь Грицак: ”Є операція ”Вася”, за сценарієм якої передбачають дискредитацію мене як політика і знищення консорціуму ”ЄДАПС”

Прокоментуйте, будь ласка, результати розгляду РНБО України питання щодо документів суворої звітності. Чому таку увагу цій темі приділяє саме Рада нацбезпеки й оборони?

— Вражає юридична безграмотність Богатирьової, Гавриша і Соболєва — тих працівників РНБО, з волі яких зчинилася ця буря у склянці води. Прозвучали звинувачення на адресу нібито "приватного консорціуму "ЄДАПС". Навіть студентам першого курсу юридичного факультету відомо, що консорціум, із погляду коректних юридичних формулювань, не може характеризуватися типом форми власності. Консорціум — це об"єднання підприємств (юридичних осіб) для виконання тих або інших функцій. Він не може бути ані державним, ані приватним. Більше того, у кожній із компаній консорціуму "ЄДАПС" те чи інше державне відомство виступає співзасновником того або іншого підприємства.

Консорціуму дорікали у виході з-під контролю держави. Це можливо у сфері документообігу?

— Діяльність кожного підприємства визначають норми закону: у даному випадку ми говоримо про ліцензування виготовлення й обороту певних бланків державних документів. Наскільки мені відомо, Консорціум має всі необхідні ліцензії, а дотримання достатньо жорстких ліцензійних умов регулярно перевіряє СБУ, МВС, Мінфін, низка інших відомств. Від них, за моїми даними, немає жодних претензій. Окрім цього, разом із загальними для всіх принципами ліцензування, виробництва певних видів бланків або їх складових регламентується також відомчими стандартами, розпорядженнями тощо. І в цьому плані до Консорціуму, як мені відомо, немає жодних запитань.

Документи яких державних міністерств і відомств виготовляє Консорціум?

— Найсмішніше, що консорціум "ЄДАПС" не виготовляє документів суворої звітності. Консорціум "ЄДАПС" виготовляє певні елементи захисту для них. Наприклад, складові для закордонного паспорта громадянина України постачають майже 25 підприємств. Зрештою, як такий документ суворої звітності (у даному випадку — закордонний паспорт) видається Міністерством внутрішніх справ. А бланк цього документа суворої звітності, у тому вигляді, в якому він потрапляє на заповнення до МВС, виготовляють на поліграфкомбінаті "Україна" Міністерства фінансів України.

Яка ж роль Консорціуму у випуску закордонного паспорта?

— Консорціум робить для закордонного паспорта бланк полікарбонатної сторінки даних, яку вшивають у паспортну книжечку на державному підприємстві "ПК "Україна". А заповнюють цю сторінку, як я сказав, на підприємстві МВС України. Але якщо навіть Раїса Богатирьова мала на увазі саме цю полікарбонатну сторінку, виробництво якої нібито не контролює держава, то вона сказала неправду президентові. Бланк цієї сторінки виготовляють на підприємстві "Знак", в якому 50 відсотків, я наголошую — 50 відсотків, належить державі: 25 — Міністерству фінансів, ще 25 — МВС. Зважаючи на останню технологічну операцію з випуску документа, доречно говорити про того, хто (держава чи окреме підприємство) контролює виробництво документів. Тут спрацьовує правило "останньої руки". Коли бланк стає документом? Коли його заповнюють! А де заповнюють закордонний паспорт? У державному центрі персоналізації МВС. Тому в першому своєму посланні й Богатирьова, і Гавриш, і Соболєв злочинно обдурили президента України і всіх членів Ради національної безпеки й оборони.

Вражає юридична безграмотність Богатирьової, Гавриша і Соболєва

Як гадаєте, чому бланками документів зайнялася Рада нацбезпеки й оборони?

— Насправді — навіщо? Чи були знайдені масові підробки паспортів? Чи знайшли масові підробки документів суворої звітності? Чи були знайдені масові підробки марок акцизного збору, які виготовляли ці підприємства? Ні! Не знайдете жодного підробленого закордонного паспорта нового зразка. Є лише чутки, які поширює Богатирьова. І робить вона це, очевидно, з метою особистої наживи, лобіюючи інтереси двох так званих державних підприємців — Коваленка та Янгаличева, що влаштувалися під вивіскою "Укрелекона". Вони ж лише говорять, що є державним підприємством. Але ніхто не може зрозуміти, де воно розташоване й на які гроші існує! Серед засновників цієї структури — Мінфін, Державна податкова адміністрація,  Мінекономіки. Скільки вони витратили на утримання "Укрелекона"? Аніскільки! А скільки "Укрелекон" перерахував грошей до фондів міністерств-засновників? Ще менше, ніж аніскільки! І ось два цих діяча з "Укрелекона", як-то кажуть, ходять із кабінету в кабінет і пропонують усім зацікавленим високопосадовцям: "Забезпечте нам держзамовлення, ми вас за це озолотимо!"

А ви знали про те, що відбувається?

— Не просто знав, а навіть бачив! В Інтернеті був опублікований відеозапис директора фірми "БКП-Консалтинг". Він ще кілька місяців тому дослівно озвучив той сценарій, який нині реалізовують. У "БКП-Консалтинг" 60 відсотків бізнесу контролює сім"я Богатирьових. Він же (директор "БКП-Консалтинг". — "ГПУ") чітко сказав: є операція "Вася", за сценарієм якої передбачають дискредитацію мене як політика і знищення консорціуму "ЄДАПС", знищення голови консультаційної ради Консорціуму Юрія Сидоренка. Зв"язок між фірмами "БКП-Консалтинг" та "Укрелекон" очевидний. Навколо цих компаній завжди "крутилися" одні й ті ж люди: Богатирьова, Гавриш, Соболєв, Брезвін, Азаров. Але ці матеріали чомусь ані Віктор Ющенко, ані Рада безпеки не залучили до справи. Навіщо? Якщо з"ясують особисту зацікавленість Богатирьової. І зазначте, Консорціум у цій ситуації, бачивши бездіяльність чиновників, опублікував відкритий лист, в якому виклав всю цю історію. І, треба сказати, насилу опублікував — багато ЗМІ відмовлялися від публікації, тому що там згадувалися "всесильні" Богатирьова, Азаров. Та ці газети боялися, що з ними станеться те ж саме, що нині відбувається з Консорціумом.

Невже все це готувалося кулуарно? Адже, порушуючи питання документообігу, треба було мати якісь експертні висновки від тих же міністерств, по лінії яких здійснюється документообіг?

— А ви погляньте на поспіх, з яким готувалася ця чиновницька атака, — інакше я не можу назвати те, що відбулося на засіданні РНБО. Та ж газета "Коммерсант"" написала, що це питання на порядку денному значилося як секретне. Гавриш це підтвердив і сказав, відповідаючи на запитання журналістів, що почалося публічне обговорення тільки тому, що він, бачте, демократ. Вони спеціально засекречували це питання, тому що всі робили нелегально. Гавриш і Соболєв, як мене повідомили, збирали, використовуючи своє службове положення, всю інформацію з різних відомств під грифом "таємно" — щодо технологій виробництва, технологій захисту документів. А потім, очевидно, всі ці документи передавали на розгляд двом комерсантам: Коваленку та Янгаличеву. Ось ці двоє, за моїми даними, і писали ці пасквілі, які по черзі підписували то Соболєв, то Гавриш, передаючи інформацію про перебіг справи Богатирьової і розсилаючи по всій країні. Я заявляю про це відкрито, оскільки мав розмову по телефону зі Степаном Гавришем. На моє пряме питання він відповів, що він до цього не має жодного відношення, мовляв, це все організовує Соболєв. Я вам більше скажу: напередодні засідання Соболєв подзвонив одному з моїх колег, народному депутатові України від Партії регіонів, а також генералові Юрієві Голубу, і запропонував зустрітися. На зустрічі Соболєв сказав, що готується операція під назвою "Вася". Нібито Богатирьова дала команду почати  цю операцію, але грошей-то вона йому не дала. І ось Соболєв готовий "здавати" всю інформацію, якщо йому Грицак або консорціум заплатять гроші. Коли мені народний депутат і Юрій Голуб передали  розмову, я не дав ніякої відповіді, а подзвонив самому Соболєву і сказав, що він лобіює контрабандистів. Соболєв мене навіть недослухав. Він злякався і кинув трубку. Наступного дня питання було винесено на Раду національної безпеки.

Коментуючи цю тему, публічно висловлювався переважно  Гавриш, а не Соболєв.

— Зрозуміло! І всі вислови Гавриша, насамперед, свідчать про замовлений, заздалегідь підготовлений сценарій. Буквально через декілька годин після засідання Ради національної безпеки, коли ще рішення не були оформлені документально, Гавриш на всю країну називав нових підрядчиків у виробництві державних документів і заявляв, що устаткування придбане і поставлене. Але на засіданні йшлося тільки про створення міжвідомчої комісії, про вивчення цього питання. А Гавриш рапортує, що вже, виявляється, усе готово і в лютому-березні запрацює нове виробництво. Він розкрив себе, називаючи фірму "Укрелекон", яку представляють Янгаличев і Коваленко. Значить, питання було вирішено до початку засідання Ради. Ющенка використовували як ляльку, яка озвучила контрабандні плани. Таке масштабне виробництво, пов"язане з точними науками, з украй дорогою, а головне — складною технікою, з "кандачка" не запускається. Для цього потрібно фахівців готувати роками! До чого хилить Гавриш? Цілу галузь "замінить" підприємство, в якому працює дві людини, яке створювалося абсолютно для інших цілей і яке контрабандно завезло устаткування з Росії. У цьому "знахідка" для національної безпеки? Хто бачив цей "Укрелекон"? Я хочу, щоб усі бажаючі журналісти разом зі мною відвідали це підприємство. Ми подивимося,  куди тягнуть країну Богатирьова, Гавриш і Соболєв.

А яка роль Раїси Богатирьової?

— Як там не є, найпряміша. Я хочу отримати одну відповідь на запитання, яке скоро буде направлене Богатирьовій офіційно: хто заплатив американській фірмі Pennsylvania Avenue Strategies Group 100 тисяч доларів за організацію її візиту в США? Про цей факт, з посиланням на міністерство юстиції США, повідомили вже десятки українських ЗМІ. У нас є глибока підозра, що це був перший аванс за мою дискредитацію і руйнування бізнесу консорціуму "ЄДАПС".

Поховати Держреєстр, не прибравши з шляху Консорціум, неможливо

У чому полягає роль Консорціуму?

— Що таке Консорціум? Це лідер IT-сфери, який у відкритих торгах (підкреслюю — у відкритих торгах!) виграє всі тендери на створення Держреєстру виборців. А що таке автоматизований Держреєстр? Із технічної точки зору, це система, що використовує як початкові дані документи громадян. А з громадського погляду Держреєстр — гарантія проведення чесних і прозорих виборів, гарантія абсолютно прозорого руху документів суворої звітності (зокрема і виборчих бюлетенів) усередині країни. За допомогою технологій "ЄДАПС" застосовуються настільки високі форми і методи захисту, які неможливо підробити в сараях або в підсобках продуктових магазинів, як це робить "Укрелекон". І ось тут ми підходимо до політичної складової. Як можна робити реєстр виборців, не ухвалюючи закон про створення національного демографічного реєстру держави.

Тобто є і політичне підґрунтя?

— Є. Хто заблокував ухвалення закону із загальнонаціонального демографічного реєстру? Льовочкін, Лукаш, Лавринович. Далі з їхнього  боку йде другий хід. За що виступає Лукаш? За ухвалення закону, який дозволить повністю фальсифікувати всю виборчу кампанію. Ознайомтеся з основними положеннями закону, який намагалася "протягнути" Лукаш, і побачите, хто голосував проти цього. У Партії регіонів це Грицак, Табачник і Чорновіл. Миттєво пішла реакція проти Грицака.

Але Лукаш, Льовочкін відкрито не виступали проти вас?

— Це, повторюся, була планомірна операція за сценарієм, озвученим директором фірми "БКП-Консалтинг", серед засновників якої чоловік Богатирьової. Там було чітко сказано: знищення Грицака як народного депутата. Усунути Грицака зі списків Партії регіонів. Що з цього плану не відбулося? На обласній конференції київської організації Льовочкін та його прибічник Бойко розіграли комбінацію щодо переобрання керівних органів столичної партійної організації. Грицака усунули, Бойка призначили. Йшлося про це у відеозаписі? Так. Раїса Богатирьова виступила? Виступила. Але відбулося ще одне, найстрашніше. Одночасно на трьох членів ради директорів консорціуму "ЄДАПС" було скоєно озброєний напад, нібито з метою пограбування. Вони злякалися відкритого листа Консорціуму і вирішили форсувати події.

Ви хочете сказати, форсувати за допомогою РНБО?

— Так. Чому ні СБУ, ні МВС — ніхто не знав, що на засіданні РНБО порушуватимуть питання про документообіг країни? Це що за новий орган влади з"явився під виглядом працівників Ради національної безпеки, які проводять слідчі заходи і експертизи? Звідки у Соболєва опинилися фальшиві марки акцизного збору? Я як генерал МВС міг би зрозуміти, якщо б ці марки з"явилися в податковій міліції, в УБОЗу, МВС, СБУ, у відділі з боротьби з контрабандою, у слідчому управлінні прокуратури. А Соболєв, яким, пробачите, боком до цих структур? Та й ці, режимні підрозділи, навряд чи надали б фальшиві акцизні марки на запит того ж Соболєва. Виходить, він або сам їх виготовив, або йому їх "піднесли" контрабандисти, які й стоять за ним і Богатирьовою.

Який зв"язок між групою Льовочкіна і Богатирьовою з її оточенням?

— Ці люди ставлять основним завданням, не мало не багато, Конституцію. Ланцюжок такий: "Поховати Держреєстр — забезпечити непрозорі вибори і фальсифікації — провести до парламенту максимальну  кількість слухняних депутатів-кнопконатискувачів — сформувати більшість — провести зміни до Конституції". А ось це декому потрібно потім, щоб президента обирати не на всенародних виборах, а в парламенті. Я давав уже інтерв"ю з приводу Конституції. Якщо ми хочемо поміняти Конституцію для того, щоб вибори президента відбулися в парламенті, то треба відкрито сказати про це країні, а не намагатися шукати винних у виробництві бланків суворої звітності, руйнувати підприємство, створене Національною академією наук. От чому пішла атака на Консорціум. Тому що поховати Держреєстр, не прибравши з шляху Консорціум, неможливо. А то придумали цей цирк із засіданнями РНБО. Я думаю, що Богатирьова не може відрізнити захисної спіралі, яка ставиться для захисту від вагітності, від захисного голографічного елементу. Та їй і не потрібно цього.

Зараз ви читаєте новину «"У нас працівники РНБО, порушуючи чинне законодавство, ведуть слідчі дії та проводять експертизи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі